AD-journalisten geven inkijkje in refo-wereld

In vijf afleveringen reizen AD-journalisten en podcastmakers Jorina Haspels en Berendien Tetelepta met een camper kriskras door de Biblebelt om ‘het verhaal van de refo’ te horen. Vanaf 11 juli verschijnt elke maandag een nieuwe aflevering van de podcast Biblebelt in de app en op de site van het AD en de aangesloten regionale dagbladen.

De Biblebelt is een strook Nederland met strenge protestanten, waar veel óver gepraat, maar weinig mee gesproken wordt. Waar de inwoners voorheen als lieve gekkies uit de vorige eeuw gezien werden, hebben ze nu het imago bekrompen en star te zijn. De podcastserie vertelt het verhaal door de ogen van dominees, opiniemakers, onderzoekers en gewone mensen. Over homo’s, over vrouwen, over extremisme, maar ook over wat hen beweegt en waarom het zo fijn is in de Biblebelt.

Berendien Tetelepta: “We hebben deze serie met een open blik gemaakt. We zijn zelf gelovig en worden daarom soms op de redactie meewarig aangekeken. Maar zoals de refo’s de bijbel lezen, lezen wij hem niet. We begeven ons tijdens het maken van de podcast dus op de dunne rand tussen vooroordeel en identificatie. Dat heeft tot bijzondere inzichten geleid.”

Jorina Haspels: “Zo zijn de refo’s van vandaag veel bewuster met hun geloof bezig en kiezen er ook duidelijker zelf voor dan vroeger. De komst van het internet heeft ook hun blik verbreed en toch kiezen ze ervoor om bij een strenge kerk te blijven. Wat ook heel erg leeft is de angst dat ze in de toekomst niet meer openlijk hun geloof mogen belijden en dat hun kinderen of kleinkinderen onderdrukt zullen worden. Dat heeft mij persoonlijk het meest verrast.”

Over de makers

De makers van Biblebelt leerden elkaar kennen op de onderzoeksredactie van het AD, waar zij de podcast ontwikkelden.

Berendien Tetelepta (36) is sinds kort werkzaam bij het (christelijke) Nederlands Dagblad. Ze begon haar carrière bij de Gelderlander, en kwam zo bij de onderzoeksredactie van het AD terecht. Daar maakte ze eerder de podcast De moord op de Duivenmelker.

Jorina Haspels (47) is werkzaam bij het AD – Haagsche Courant en doet daar vooral verslag over zaken rondom politie en justitie. Haar jeugd bracht ze door in een reformatorisch schippersinternaat.

Biblebelt is vanaf maandag 11 juli elke maandag te beluisteren op AD.nl/podcasts en in alle gangbare podcast-apps.

AD
AD
09-07-2022
Media
https://www.AD.nl/podcasts

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies