Ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de Bijbelse profetieen

Amir Tsarfati – Deze week werd in Teheran een trilaterale topconferentie gehouden met de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan samen met de president van het gastland, Ebrahim Raisi. Samen was dit Ezechiël 38 trio een prachtig gezicht, terwijl ze glimlachten en elkaars handen vasthielden.

Iedereen heeft veel gewonnen bij de ontmoetingen. Iran stemde ermee in al zijn tarwebehoeften van Rusland te betrekken, nu Turkije bereid lijkt gestolen Oekraïense tarwe uit de Zwarte Zee te laten passeren. Iran heeft toegezegd gas en olie van Rusland te kopen. In ruil daarvoor verbond Teheran zich ertoe door te gaan met de verkoop van UAV’s van wapenkwaliteit aan Moskou. In een persconferentie waarschuwden Lloyd Austin, minister van Defensie van de VS, en Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs, Iran met klem om te stoppen met de verkoop van UAV’s. Zij vermaanden Iran om “dat niet te doen”. De Iraanse president Raisi antwoordde: “Austin en Milley? Is dat niet dat nieuwe landenduo dat ik op iTunes hoorde?”

Haat tegen de Koerden

Turkije kreeg de andere twee landen zover dat ze hun haat tegen de Koerden herhaalden, een minachting die ertoe leidde dat ze een bergresort in Zakho, in de Iraakse provincie Dohuk, aanvielen, waarbij acht Koerdische toeristen omkwamen en 23 anderen gewond raakten. De situatie wordt nog erger nu de Iraakse Nationale Veiligheidsraad zijn gezant in Ankara heeft bevolen naar huis terug te keren. Vanmorgen hebben alle Arabische landen deze aanval scherp veroordeeld. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze situatie zich ontwikkelt. Erdogan herhaalde ook zijn dreigement om de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO te blokkeren tenzij zij hun verplichtingen in de “oorlog tegen het terrorisme” nakomen, wat voor hem betekent dat zij Turkse oppositieactivisten in hun eigen land moeten aanpakken.

Bijbelse betekenis

Deze top in Teheran heeft een ongelooflijke bijbelse betekenis. De wereld is aanzienlijk veranderd sinds deze drie elkaar voor het laatst ontmoetten. De oorlog in Oekraïne heeft verstrekkende gevolgen. Er wordt gezocht naar andere energiebronnen dan Rusland, nu zoveel naties deze op strafbare wijze in de steek laten. Dit heeft de deur geopend voor Israël om “de lieveling van Europa” te worden met zijn enorme gasvelden. Te midden van deze monumentale verschuivingen zien we deze drie leiders van ineenstortende economieën – Poetin, Erdogan, en Raisi – opnieuw samenkomen om hun belangen te bundelen. Voor deze landen zal Israël steeds meer gaan lijken op het antwoord op hun monetaire problemen. Dit is precies de situatie die de Schrift voorspelt! Ezechiël 38 is een oorlog van financieel gewin en economische belangen, en voor deze naties ziet Israël er rijp uit om geplukt te worden. We kunnen beter onze ogen naar de hemel houden; Jezus komt spoedig!

Joods Agentschap ontbinden

Nog een verhaal dat vanmorgen de ronde doet om mogelijk toe te voegen aan de bovenstaande Ezechiël 38 mix. In een beweging die riekt naar de dagen van het IJzeren Gordijn, heeft het Russische Ministerie van Justitie gevraagd om de Russische tak van het Joods Agentschap voor Israël te ontbinden. Deze non-profit organisatie is ‘s werelds grootste agentschap voor hulp aan Joden die naar Israël emigreren. Dit is nog maar eens een manier waarop Poetin de strijd met Israël lijkt aan te gaan.

Daad van God?

In de schaduw van de ondertekening door Iran van een olie- en gasovereenkomst ter waarde van miljarden dollars met Gazprom, heeft het Russische energiebedrijf aangekondigd dat het mogelijk niet in staat zal zijn om aan zijn verplichtingen te voldoen als gevolg van overmacht of een daad van God. De leveringen zijn aanzienlijk gedaald als gevolg van de acties van Rusland in Oekraïne. Maar een beroep doen op de overmachtclausule doet in dit geval denken aan jezelf opzettelijk in het oog prikken en dan je blindheid een daad van God noemen.

Saoedi-Arabië

Israël is ook bezig diepere relaties op te bouwen. Vorige week keurde het land de hoofdlijnen goed van een overeenkomst met de VS, Saoedi-Arabië en Egypte om de internationale vredesmachten te laten vertrekken van de twee strategische Rode Zee-eilanden Tiran en Sanafir, waardoor de controle over de eilanden in handen komt van Saoedi-Arabië. Kort daarna kondigde Saoedi-Arabië aan dat het zijn luchtruim zou openstellen voor alle luchtvaartmaatschappijen, ook voor Israël. Vluchten van Tel Aviv naar Jeddah zijn al begonnen te verschijnen op de vertrekborden in de luchthaven Ben Gurion.

Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden bracht vorige week een bezoek aan Israël. Tijdens zijn bezoek verbleef hij in het Augusta Victoria Hospital in Oost-Jeruzalem, dat hoofdzakelijk voor de Arabische bevolking bestemd is. Helaas werden aanbiedingen van Israëlische ambtenaren om zijn bezoek te begeleiden afgewezen, een ongewone en veelzeggende zet die het standpunt van zijn regering aangeeft dat het oostelijke deel van de stad niet aan Israël toebehoort. Ter plaatse kondigde de president 100 miljoen dollar aan voor Palestijnse ziekenhuizen. Het geld zal echter via het Palestijnse systeem worden gestuurd, wat betekent dat het vooral in de zakken van de leiders zal blijven. Toen hij toch tijd vond om met de leiders van zijn gastland door te brengen, had Biden een ontmoeting met de Israëlische premier van de dag Yair Lapid. Ze spraken over de nucleaire aspiraties van Iran, Saoedi-Arabië, en hoe je een land bestuurt als niemand je graag heeft.

Biden niet uitgezwaaid door de koning

Vanuit Israël reisde Biden naar Saoedi-Arabië, waar hij een vuistslag maakte met de man die volgens hem schuldig is aan de moord op journalist Jamal Khashoggi. Dit vriendelijke gebaar met kroonprins Mohammad bin Salman leidde tot een absolute ineenstorting door de liberale media, die de president uitmaakten voor hypocrisie en een minachting voor de mensenrechten. Ik geef toe dat ik er waarschijnlijk een beetje te veel van heb genoten. In tegenstelling tot de pracht en praal rond het bezoek van de vorige president aan het Saoedische koninkrijk, werd deze president op het vliegveld niet verwelkomd of uitgezwaaid door de koning of de kroonprins. Toen de president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Mohammed bin Zayed, Jeddah verliet na ook president Biden te hebben ontmoet, werd hij op de luchthaven wel uitgezwaaid door MBS.

Libanon en de zeegrens

Hassan Nasrallah, de secretaris-generaal van Hezbollah, blijft Jeruzalem uitdagen in zijn poging om de zeegrens tussen Israël en Libanon te verleggen. Nu eist hij dat Israël een al lang gesloten spoorwegtunnel overdraagt die de grens tussen de twee landen doorkruist. Israël weigert dit en zegt dat de overhandiging van de tunnel het risico inhoudt dat de nabijgelegen Kibboets Rosh Hanikra wordt aangevallen. De meeste waarnemers, zelfs tegenstanders van Hezbollah in Beiroet, zien dit als slechts een nieuwe poging om de besprekingen over de zeegrens te compliceren.

Het is heel goed mogelijk dat deze kwestie zich verder zal verhitten. Nasrallah lijkt vastbesloten Libanon en Israël in een oorlog over het Karish-gasveld te betrekken. Maandag nog heeft de IDF een drone neergehaald nadat deze het Israëlische luchtruim was binnengedrongen. De week daarvoor werden drie andere Hezbollah-drones uit de lucht geschoten.

Gaza raketten

Aan de andere kant van Israël werden zaterdagavond laat vier raketten afgevuurd vanuit Gaza naar Israël. Het Iron Dome raketafweersysteem neutraliseerde de dreiging. In reactie daarop sloeg de Israëlische luchtmacht een belangrijke raketproductielocatie in Gaza neer.

Hittegolf in Europa

Tot slot daalde vorige week een hittegolf neer over Europa die de temperaturen de hoogte injoeg. In veel landen, waaronder de Britse eilanden, werden recordtemperaturen gemeten en alleen al in Spanje en Portugal zijn meer dan 1.900 mensen om het leven gekomen door hittegerelateerde oorzaken. Als gevolg daarvan zijn duizenden mensen in Frankrijk, Portugal, Spanje en Griekenland uit hun huizen verdreven door bosbranden.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati werd geboren in Israël en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in Israël geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel – een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over Israël vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

Amir Tsarfati – Behold Israel
© Henk-Jan Oudenampsen
21-07-2022
Buitenland
https://www.beholdisrael.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies