ZOA start noodhulpactie tegen honger: Mensen eten graszaden om te overleven

De wereldwijde voedselcrisis zorgt voor miljoenen méér slachtoffers die honger lijden. Vanuit de crisisgebieden waar ZOA werkt, rinkelen de alarmbellen en staan alle seinen op rood. “Sommige mensen eten zelfs graszaden om te overleven”, zegt ZOA-medewerker Milou de Bruijne in Zuid-Sudan. Daarom start ZOA een noodhulpactie.

Oorzaken

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en de naweeën van covid zorgen voor miljoenen meer mensen met extreme honger. Dat blijkt uit een onderzoek dat ZOA samen met kennisplatform KUNO, de universiteit van Wageningen en een aantal hulporganisaties heeft uitgevoerd. Het gaat alleen al in 2022 om 47 miljoen méér mensen die honger lijden. Onder andere in Jemen en Ethiopië, maar ook in landen als Sudan, Zuid-Sudan en Madagaskar wordt de bevolking hard getroffen. Met name de mensen die geen reserves hebben, worden keihard geraakt. Hier komt bij dat veel grote fondsen extra geld voor hulp in Oekraïne ter beschikking hebben gesteld, wat leidt tot minder geld voor andere crises. ZOA-ambassadeur Joël Voordewind heeft de voedselcrisis met eigen ogen gezien. Hij is onlangs teruggekeerd uit Ethiopië en is geschrokken van wat hij aantrof. “Het vee sterft er massaal. Ook zag ik sterk vermagerde kinderen in de klinieken op het platteland, dat was schokkend.”

Kritieke toestand

Ook de situatie in bijvoorbeeld Zuid-Sudan is nijpend en exemplarisch voor de zeer ernstige voedselcrisis in onze wereld. ZOA-medewerker Milou de Bruijne: “Zuid-Sudan maakt sinds de onafhankelijkheid in 2011 de ergste voedselcrisis mee. Dat komt onder meer door overstromingen en conflicten rondom schaars grondgebied. Daarnaast stelt het Wereldvoedselprogramma van de VN – dat voedsel uitdeelt aan vluchtelingen – het quotum per persoon naar beneden bij wegens geldtekort.”

Op een bevolking van bijna 12 miljoen mensen hebben circa 7 miljoen mensen in Zuid-Sudan niet genoeg te eten en de toestand is kritiek voor circa 3 miljoen van hen (zij zitten in fase 4 en 5 volgens de The Integrated Food Security Phase Classification). Bijna anderhalf miljoen kinderen onder de 5 jaar lijden aan ondervoeding, en de teller loopt op.

Hulp voor de lange termijn

ZOA luidt de noodklok over deze enorme voedselcrisis en reageert op twee manieren. Enerzijds door het geven van voedselhulp – en schoon drinkwater. Daarnaast werkt ZOA aan een oplossing voor de langere termijn. “We helpen kwetsbare boeren, zodat ze minder gevoelig zijn voor de toenemende droogte. Dat doen we door samen te werken aan de diversificatie van producten, het effectiever gebruik van water en het verbouwen van droogtebestendige gewassen. Op deze manier proberen we boeren weerbaarder te maken tegen droogte”, aldus Joël Voordewind.

Over ZOA

We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten. We blijven hen daarna trouw door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden. Onze ruim 1000 medewerkers zijn werkzaam in zo’n vijftien landen in Afrika, Azië, Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Nederland – vanuit een christelijke motivatie. Kijk voor meer informatie op www.zoa.nl

ZOA – Rene Vlug
ZOA
01-08-2022
Hulpverlening
https://www.zoa.nl/voedselcrisis

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies