Geen daden maar woorden

Column – Het is de langste ‘preek’ die ooit gehouden is. Mozes neemt afscheid van Israël. Maar voordat hij dat doet, houdt hij eerst een lange toespraak waarbij hij een nieuwe generatie opnieuw de Woorden van God voorhoudt. De hebreeuwse naam van het boek waaraan we nu beginnen is dan ook: ‘Devariem’ (Woorden), beter bekend als ‘Deuteronomium’ (Herhaling van het onderricht).

Maar wie luistert er nog naar zo’n lange preek? In de tegenwoordige beeldcultuur vinden sommigen twintig minuten al een hele zit. En dat terwijl het volk stond, wat vroeger de praktijk was. (Kerk)banken werden pas veel later tijd gemeengoed.

De toespraak van bijna 34 hoofdstukken is één grote waarschuwing om ernst te maken om nu wel het land binnen te gaan. En Gods geboden in acht te nemen. Veertig jaar eerder hadden ze God niet durven vertrouwen. Een reis die maar elf dagen had hoeven duren (Deuteronomium 1:2) werd uiteindelijk een omzwerving van veertig jaar.

Nu is er dus een nieuwe kans voor een nieuwe generatie om het beloofde land in te gaan. Vijfendertig keer hoor je dan ook in dit boek: ‘Ga en neem het land in bezit’! Maar, zou het deze keer dan wel gaan lukken? En die reuzen dan? In de hoofdstad Rabba van Ammon was ooit het bewijs te zien dat het mogelijk is om – met Gods hulp – reuzen te verslaan: het ‘kingsize’ ijzeren rustbed van koning Og (Deuteronomium 3:11).

Toch is wellicht de belangrijkste boodschap van het boek, dat het een soort trouwboekje is. Van God en zijn volk. De God van Israël die betrouwbaar is. En ónze keuzes zijn natuurlijk ook belangrijk. Want keuzes hebben gevolgen. Doen we zijn geboden of niet? Een gewaarschuwd mens telt voor twee…

Nancy Pelosi

Zo werd in de afgelopen week de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi gewaarschuwd. Door China. De autoriteiten van de Volksrepubliek waren op z’n zachts gezegd niet erg blij met haar bezoek aan Taiwan om de democratie in dit land – dat ooit bij China hoorde – te onderstrepen. Volgens sommige commentatoren speelt de hele kwestie Rusland in de kaart en is het risico groot dat China de VS ‘straft’ door Poetin actiever te gaan steunen.

Twee-staten oplossing

Wat Israël en de Palestijnen betreft is het toverwoord zowel bij de VS als bij Europa nog steeds de ‘twee-staten oplossing’. Terwijl zo langzamerhand steeds duidelijker is dat zo’n ‘oplossing’ nooit gaat werken. Voor Palestijnse kinderen worden elke zomer kampen georganiseerd. Voor de meeste kinderen bestaan die uit kampvuren, natuurwandelingen en buitenspelletjes. Maar voor de kinderen in Gaza en die op de ‘Westelijke Jordaanoever’ (Judea en Samaria) betekent dat oefenen met geweren. Zíj leren dat heel Israël (Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa, alles) ‘bezet Palestina’ is en moet worden heroverd. ‘Van de rivier tot de zee’. En wie is daarvoor verantwoordelijk?

Remkes

In Nederland werd afgelopen vrijdag na een eerste overleg tussen ‘stikstofbemiddelaar’ Remkes en elf boerenorganisaties gesproken over ‘een stevige vertrouwenscrisis’ in ons land. Een crisis die verder gaat dan alleen stikstof. Gevolg van een ‘zwalkend beleid’ en vooruitschuiven van problemen. Kunnen woorden dan nog helpen?

Woorden

Woorden gaan ons allemaal aan. Voor elke nieuwe generatie, beeldcultuur of niet. En dat geldt zeker voor de Woorden van de Allerhoogste. Durven we Hem te vertrouwen en ervoor te gaan? Hij, die zelf het levende Woord is, heeft er zijn leven voor gegeven.

De woorden van de HEER zijn zuiver als zilver, gesmolten in de smeltkuil,

gelouterd tot zevenmaal toe. (Psalm 12:7)

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is Devariem (Woorden) en beslaat Deuteronomium 1:1-3:22. Tekst en illustratie © Sybe de Vos | 6 augustus 2022.

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
05-08-2022
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies