World Vision: toekomst van kinderen in Afghanistan is uitzichtloos

Amersfoort 15 augustus 2022 – Een jaar onder Taliban-bewind heeft het leven van Afghaanse kinderen uitzichtloos gemaakt. Uithongering, gedwongen kind-huwelijken en kinderarbeid zorgen voor psychosociale problemen. 57% van de ouders meldt dat hun kinderen niet naar school gaan.

Uit het rapport ‘A Children’s Crisis’, van internationale hulporganisatie World Vision, blijkt dat in de onderzochte gebieden het gemiddelde inkomen van een huishouden minder dan een dollar per dag (0,92 euro) bedraagt en dat meer dan de helft (53%) van de kinderen als acuut ondervoed wordt aangemerkt. Voor dit onderzoek zijn 800 ouders en hun kinderen ondervraagd om na te gaan hoe hun leven het afgelopen jaar veranderd is.

Verwoestende situatie

“Ouders en verzorgers worden geconfronteerd met verwoestende situaties. Hun kinderen lijden honger, dus hebben ze geen keus. Ze moeten hun kinderen aan het werk zetten of een kind uithuwelijken om te overleven. Dit is een keuze waartoe geen enkele ouder ooit gedwongen zou mogen worden”, aldus Asuntha Charles, directeur van World Vision Afghanistan.

Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de kinderen niet naar school gaat. 7 op de 10 jongens en meer dan de helft van alle meisjes gaat werken om hun gezin te helpen onderhouden.

“Kinderen ondervinden aanzienlijke psychische problemen als gevolg van de recente veranderingen. 66% procent van de ouders die we spraken, vertelde dat hun kinderen psychosociale problemen vertonen”, aldus mevrouw Charles.

Vroegtijdig sterven

“Terwijl regeringen en beleidsmakers over de hele wereld prioriteit geven aan andere noodsituaties, worden de kinderen van Afghanistan vergeten. Door economische sancties is het bieden van humanitaire hulp bemoeilijkt en niet alle regeringen financieren dit belangrijke werk. Te veel Afghaanse kinderen lopen het risico vroegtijdig te sterven. Zij die overleven gaan niet meer naar school, lijden honger en worden gedwongen tot kinderhuwelijken en kinderarbeid. Het is tijd dat de wereldleiders aan deze kinderen denken en ervoor zorgen dat zij, net als ieder kind ter wereld, de kans krijgen om te spelen en te leren.

World Vision: Marieke Verhoeven
World Vision
12-08-2022
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies