Stichting Hulp Filipijnen bouwt stormbestendige huizen voor allerarmsten

Elk jaar razen ruim 20 tyfoons over de Filipijnen. Door de lage levensstandaard wonen veel mensen in huisjes van plastic zeil en golfplaat. Stichting Hulp Filipijnen bouwt huizen voor de allerarmsten, voorzien van een stenen fundering, buitenmuren en een goed dak zodat het een storm kan doorstaan. Lees hier meer over het prachtige werk van deze kleine Nederlandse stichting.

De regio waarin de dorpen Kawayan en Balagtas liggen, op het schiereiland Leyte worden gekenmerkt door een lage levenstandaard. Veel dorpelingen wonen in huisjes samengesteld uit hout, plastic zeil en golfplaat. In 2020 hebben er in de regio van de Filipijnen 23 orkanen gewoed die een grote impact hebben op de gebieden waar orkanen aan land kwamen. De orkaan Haiyan in 2013 was een regelrechte ramp met duizenden doden tot gevolg en honderdduizenden daklozen over het hele land. Ook op Leyte was het een ravage van volledig geruïneerde dorpen en steden.

Zelfs nu nog is het land daar nauwelijks van hersteld en leven veel mensen in onderkomens die de eerstvolgende storm niet doorstaan. Zonder hulp van buitenaf is het voor velen niet mogelijk om zelf uit de armoede te komen. En omdat er geen geld is om kinderen naar school te laten gaan is de toekomst van met name ouderen en zieken niet gewaarborgd. Ouderen en zieken zijn van hun kinderen afhankelijk en als die al nauwelijks voor zichzelf kunnen zorgen dan is dat een zorgelijke situatie.

Wat is het doel van de Stichting Hulp Filipijnen?

De stichting wil zoveel mogelijk kinderen naar school helpen zodat zij een beroepsopleiding kunnen volgen en daarmee verzekerd zijn van een leven waarin zij voor zichzelf en hun familie kunnen zorgen. Verder wil de stichting de woonomstandigheden van de allerarmsten verbeteren door voor hen een standaard huisje te bouwen dat hen en hun bezittingen kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bezoek hier de website van Stichting Hulp Filipijnen

Huisvesting

Ze bouwen, voor degenen die dat zelf niet kunnen betalen, tyfoonbestendige huisjes. Dit geeft veiligheid en vertrouwen voor een heel gezin. Een standaard stenen Filipijns huisje kost ongeveer 2500 euro. Ieder jaar worden zoveel mogelijk huizen bebouwd volgens ons standaard ontwerp, voorzien van een stenen fundering, buitenmuren en een goed dak zodat het een storm kan doorstaan. Iedere keer als er weer voldoende middelen zijn wordt de lokale timmerman met zijn helpers ingeschakeld. Drie week later trekt een dolgelukkige familie in het huis.

Onderwijs

De stichting ondersteunt gezinnen zodat jongeren naar school kunnen gaan. Jongeren die een opleiding volgen en daarna een baan krijgen zijn vaak de redding voor een hele familie. Een kind of jongere een jaar naar school kost ongeveer 100 euro. Vanwege Corona waren de scholen al bijna 2 jaar dicht. Ouders halen maandags de opdrachten op bij de school en leveren het gemaakte werk van de kinderen van de afgelopen week in. De kinderen hebben daarom van de stichting een schoolpakket ontvangen met papier, pennen en andere schoolspullen zodat ze de opdrachten van school kunnen maken.

Noodhulp

Elk jaar razen ruim 20 tyfoons over de Filipijnen. Als dat het gebied treft waar de stichting actief is dan schakelen ze direct over op noodhulp. De overheid bereikt de dorpen nauwelijks en mensen hebben direct hulp nodig, niet pas over een maand. Noodzakelijke medicijnen en transport voor eerste hulp in het ziekenhuis wordt verleend zodat zieken op tijd in het ziekenhuis terecht komen.

Unieke manier van werken

Doordat de stichting in Nederland en in de Filipijnen alleen werkt met onbezoldigde vrijwilligers kunnen ze garanderen dat elke euro aan de doelen wordt besteed. Alle persoonlijke onkosten worden door bestuursleden en vrijwilligers zelf gedragen en niet gedeclareerd. Door de inzet van familieleden van bestuurslid Vangie Regala kennen we de situatie ter plekke en de mensen die de hulp het hardst nodig hebben. Eday, een nicht van Vangie is bouwkundig tekenaar en doet de inkopen van de bouwmaterialen en coördineert de bouwactiviteiten.

Effecten van de hulp door Stichting Hulp Filipijnen

De bewoners van het eerst gebouwde huisje, de familie Barnaja vertelde ons het volgende:

“Doordat we nu veilig zijn binnen ons huis kunnen we sinds lange tijd weer veel beter slapen. Eerder konden we ons onderkomen niet afsluiten en waren we steeds bezig met de vraag: waar kunnen we naar toe vluchten als er weer een tyfoon komt”.

Daar wordt je wel een beetje stil van, een dak boven je hoofd is voor ons zo vanzelfsprekend maar tegelijk voor velen onbereikbaar.

Financiële ondersteuning

Stichting Hulp Filipijnen is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Ze zijn erg dankbaar voor de donateurs. Die donateurs komen voornamelijk uit de familie- en vriendenkring van de bestuursleden. Hopelijk kunnen ze meer mensen interesseren voor deze goede doelen. Heel fijn is in ieder geval dat de giften aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting door de ANBI-status van onze stichting. Als je het werk van deze stichting wilt steunen, bezoek dan hier de website van Stichting Hulp Filipijnen

Redactie Christelijknieuws – Stichting Hulp Filipijnen
Stichting Hulp Filipijnen
20-08-2022
Hulpverlening
https://www.hulpfilipijnen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies