Communiceren tot genoegen van God

Column – Op bovenstaande foto staat een lapje stof met wat woorden. Wat woorden kunnen doen. In deze column gaat het over woorden / communiceren. Dit lapje stof met de bijbehorende tekst komt uit mijn ouderlijk huis. Het heeft daar jaren gehangen. Een aantal jaren geleden heb ik het meegenomen naar ons huis en heeft het een plekje gekregen op mijn werkkamer. Onlangs heb ik het doorgegeven aan een van onze zonen. Ik hoop dat het nog een poosje in de familie blijft. Volgens mij is de boodschap van de woorden op dit lapje stof tijdloos.

Serieus nemen

De gefotografeerde woorden breng ik in verband met woorden uit Psalm 19, Daar lezen we: “Wat mijn mond zegt en mijn hart overweegt, laat het U genoegen doen, HEER, mijn rots, mijn verlosser.” (Willibrordvertaling).

Anno 2022 zou je de eerste woorden ook zo kunnen samenvatten: “Moge mijn communicatie en de gedachten erachter U genoegen doen.”

Is dit de norm van christenen voor hun communicatie? En zo ja, wat betekent dit dan voor jou en mij? Ik ben geneigd de eerste vraag positief te beantwoorden, want ik wil dit bijbelvers nemen zoals dit tot mij komt.

Oproep

Laten we alsjeblieft letten op onze woorden. Laten we de bijbelse norm voor onze communicatie in het vizier blijven houden. Omdat het volgens mij de enige manier is om onnodige schade aan onze medemens door ons spreken te voorkomen en God door onze communicatie niet te bedroeven, maar een genoegen te doen. Het is niet zo moeilijk om voorbeelden uit de praktijk te geven waarbij schade is veroorzaakt door een (al dan niet) bewuste onjuiste, onvolledige of tendentieuze communicatie. Als individuele personen (inclusief ikzelf) en organisaties/gemeenschappen op het christelijk erf zich deze bijbelse norm meer zouden aantrekken komt dit iedereen ten goede, Dat gaat opvallen op de aarde en in de hemel.

De aandachtige lezer zal het wellicht zijn opgevallen dat ik niets heb gezegd over ‘en mijn hart overweegt’. Ook dat zou tot genoegen van onze God moeten zijn. Ik weet niet of ik er ooit aan toekom hier iets over te schrijven.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Willem van Leiden
25-08-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies