De Betteld in Zelhem bestaat 50 jaar

De Betteld heeft een lange familiegeschiedenis. Wat ooit een veehouderij op het platteland van Zelhem was, is in 1972 een boerencamping geworden, het begin van de Betteld! Huidige eigenaar, Gerhard Hobelman is de camping gestart. De boerencamping groeide in de loop der jaren steeds verder uit tot een grotere camping en later vakantiepark.

Met bij 500 plekken en 21 hectare is de Betteld Zelhem het grootste christelijke vakantiepark van ons land. De christelijke identiteit zie je sterk terug in de idealen, bijbelstudie en conferenties die er worden georganiseerd.

De beginfase

De Betteld werd opgericht in 1972 door Bertus Hobelman en zijn vrouw. Gerhard en Marty waren toen nog twee jonge jongens. Het begon met een klein veldje tentjes en groeide langzaam naar wat meer plekjes en mensen die kwamen. Sommige vaste gasten die nu nog steeds op de Betteld komen, waren er toen ook al!

Campinglife

De Betteld is dus sinds 1972 een camping die langzaam veranderde in een vakantiepark. Al jaren hebben mensen seizoensplaatsen of een vaste plek. Het gezamelijke gevoel is belangrijk: met het hele veldje meedoen aan de zeskamp of gezellig samen naar de bijbelstudies.

De Stichting

De Stichting is een begrip. In het jubileumboek, dat is verschenen rond het 50-jarig jubileum van De Betteld, staat een artikel over de stichting. Deze stichting was er om het programma te organiseren. Zij nodigden de sprekers uit, organiseerden de vossenjachten en droppingen en de welbekende zeskamp! Ook zorgden zij voor hand en spanwerken op de camping. Zo moest er ooit een nieuw dak op het zwembad komen.

Programma

Het programma speelt altijd al een grote rol op de Betteld. Bijbelstudies, animatie, tegenwoordig Royal Adventure. Vroeger waren er jongerenavonden in de Ark, een open podium. Een beetje zoals Talent voor de Koning nu. Bijbelstudies zijn van alle tijden. En niet te vergeten: de zeskamp!

Veelkleurigheid

Het christelijke karakter van het park geeft een bijzondere sfeer. Ondanks verschillen ervaren vakantie- en conferentiegangers eenheid rond Gods woord. Dit is juist het bijzondere van een verblijf op de Betteld. U bent in de gelegenheid christenen uit alle (kerkelijke) windstreken te ontmoeten en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Voor talloze gasten is dit een verrijkende ervaring geweest! De ruimte voor deze ‘veelkleurigheid’ is één van de waarden waar we trots op zijn!

2012

In 2012 groeide de Betteld en kwam er voor het eerst een vestiging bij: een mooie groepsaccommodatie in Amerongen. Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug kun je hier met grote, maar ook kleine groepen terecht. In de omgeving kun je de natuur in en daar leuke spellen doen met je groep.

2013

Een jaar later, in 2013, nam de Betteld Group een kleine camping in het Zeeuws-Vlaamse Cadzand-Bad over. De zoon van Gerhard, Bas Hobelman runde dit park samen met zijn vrouw Veronique. In maart 2022 is deze vestiging verkocht.

2014

In 2014 was daar de vierde locatie: een prachtig conferentiecentrum in Doorn. Deze locatie werd voorheen verhuurd door ‘t Zoeklicht. Doorn ligt niet ver van Amerongen vandaan en ligt dan ook midden in de Utrechtse Heuvelrug. Het is een prachtig landhuis met meerdere zalen en hotelkamers waar conferenties worden gehouden en georganiseerd.

2020

Begin 2020 kwam daar de eerste buitenlandse vestiging: De Betteld Limauges. Deze grote groepsaccommodatie ligt een half uurtje rijden van Brussel af en ligt net in het Franstalige gedeelte van België. Het is een grote groepsaccommodatie waar al meer dan 80 jaar kampen worden georganiseerd voor kerken en scholen.

De Betteld – Christelijknieuws
De Betteld
25-08-2022
Samenleving
https://www.betteld.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies