Kerst met …

Column – Ik heb even gegoogeld op ‘cd kerst met’. Er verschenen tal van titels op mijn scherm. Kennelijk allemaal artiesten die voorstellen kerst met hen te vieren door naar hun liederen te luisteren. Ik neem aan dat dit dan een kerstsfeer moet geven of iets dergelijks.

Verwaterd

Het zal misschien wel door mijn leeftijd komen. Maar ik heb niets met dit soort zaken. Het riekt bij mij eerder naar commercie dan naar kerst. En dat geldt niet alleen voor artiesten die zich aanprijzen, maar wat te denken over kerstdiners, kerstcadeaus (al dan niet onder de kerstboom), kerstpakketten en ga zo nog maar even door. Salomo heeft ons er voor gewaarschuwd niet te zeggen dat het vroeger beter was. Maar met de wijze waarop wij vroeger het kerstfeest vierden heeft de hedendaagse cultuur niet veel meer te maken. Daarom staat er boven dit stukje ‘verwaterd’. Er is veel water gedaan bij de viering van het kerstfeest en wat er over is gebleven heeft volgens mij nog maar weinig met kerst te maken. O ja, je hebt ook nog de kerstmis voor de mensen die om de sfeer eenmaal per jaar toch nog een keer ’s avonds naar de kerk willen. Hoofddoel en Hoofdpersoon bij het kerstfeest zijn volgens mij vrijwel geheel uit het zicht verdwenen. Kerstfeest is een volksfeest geworden zoals Koningsdag.

Hoofddoel en Hoofdpersoon

Bij de bijbelkenners onder ons is ongetwijfeld bekend dat nergens in de bijbel wordt opgeroepen het kerstfeest te vieren. Sterker nog. Er bestaat twijfel aan of de geboorte van de Here Jezus wel rond 25 december heeft plaatsgevonden, maar dat terzijde. Als je het kerstfeest wilt vieren – en daar is volgens mij niets op tegen – concentreer je dan op de geboorte van de Here Jezus en ‘vier’ Zijn komst in deze wereld. Denk aan de woorden ‘U is heden geboren de Zaligmaker, Christus de Heer’ of aan de woorden uit de brief van Johannes “Hierin is de liefde van God ten aanzien van ons geopenbaard dat God zijn eniggeboren Zoon in de wereld heeft gezonden, opdat wij zouden leven door Hem.” Daardoor wordt Hij tevens de Hoofdpersoon van het feest. Alles draait om Hem. En dan heb je geen artiest meer nodig.

Kerstwens

Ik wens je een Gezegend (en mijn Rooms-katholieke lezer ‘een Zalig)’ Kerstfeest. Ongetwijfeld komt het goed als je de Hoofdpersoon daarbij betrekt.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Henk-Jan Oudenampsen
29-08-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies