Tevredenheid

Column – Op deze Dankdag voor gewas en arbeid een column over tevredenheid. Tevredenheid, een bijzondere eigenschap.

Een boterham met tevredenheid

Thuis kregen we dat wel eens; een boterham met tevredenheid. Dat was een boterham met boter, maar zonder beleg. Het is voor mij een gevaarlijk onderwerp om over tevredenheid te schrijven. Ik verkeer in de luxe positie dat ik aan het eind van de maand meestal in financiële zin nog wat over heb. Dan is het gemakkelijk te schrijven over ‘je moet tevreden zijn’. Je zult elke maand maar moeite hebben om financieel rond te komen. Of erger nog; tekort te komen. Dan gaan je haren toch recht overeind staan als een columnist schrijft dat je tevreden moet zijn! Vandaar dit verzoek: beschouw dit artikel als niet-geschreven als je in de hiervoor bedoelde situatie verkeert. In dat geval wens ik je veel sterkte en hoop ik dat je toestand ten goede zal keren.

Bijbels onderwijs

Ik richt mij tot de mensen die het net zo goed hebben als ik, of nog (veel) beter. En daar zijn er in ons land volgens mij heel veel van. Wat moeten wij met ‘tevredenheid’? Ik heb opgezocht was we onder tevredenheid moeten verstaan. Ik vond de volgende omschrijving “ Toestand waarin je niet meer verlangt dan wat er is.” Maar dat roept bij mij weer een andere vraag op. Waarmee moet ik dan tevreden zijn? Ook hierbij helpt Gods onderwijs ons. Daarom de volgende citaten uit de bijbel:

• Filippenzen 4, vers 11: Niet dat ik dit zeg vanwege gebrek, want ik heb geleerd tevreden te zijn in de omstandigheden waarin ik verkeer.

• Timotheüs 6, vers 8: Als wij echter voedsel en kleding hebben, zullen wij daarmee tevreden zijn.

• Hebreeën 13, vers 5: Laat uw handelwijze zonder geldzucht zijn. Wees tevreden met wat u hebt, want Hij heeft Zelf gezegd: Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten.

Bidden om tevredenheid

Maar wat als ik bij mijzelf vaststel dat ik helemaal niet tevreden ben? Dat er in mij een verlangen leeft naar meer en meer. Een directe verwijzing naar een bijbelvers heb ik niet, maar wel naar een situatie die hier op lijkt.

In Jacobus 1, vers 5 staat: En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt en ze zal hem gegeven worden.

Mogen we dit principe ook toepassen op gebrek aan tevredenheid? Mag je in bovenstaand vers ‘wijsheid’ vervangen door ‘tevredenheid’? Ik denk het wel. En weet je waarom ik dit denk? Omdat meer tevredenheid leidt tot meer dankbaarheid. Ook op deze Dankdag voor gewas en arbeid. En dus ook meer dankbaarheid in de richting van God. Daar mag je volgens mij om bidden.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Henk-Jan Oudenampsen
13-09-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies