Wederopbouw in Oekraine: Tiny houses vervangen kapotgeschoten huizen

De schatting is dat er ruim 80.000 Oekraïense huizen verwoest zijn. In het voorjaar kreeg de stad Irpin te maken met bombardementen en beschietingen. In twee maanden tijd werd er enorm veel kapotgeschoten. In de stad werden ruim 3200 onderkomens beschadigd, waarbij er 1483 particuliere huizen volledig zijn verwoest. Een van de verwoeste huizen was van het echtpaar Petro en Lilia. Zij kregen onlangs een nieuw tiny house uit Moldavië.

Hun huis was als hoofdkwartier ingericht door de Tsjetsjeense bezetters omdat het aan een doorgaande weg lag. Voordat de soldaten de voorstad van Kiyv noodgedwongen verlieten, werd hun woonhuis in de fik gestoken en brandde tot de grond toe af. Enkele maanden nadat de grond heroverd was bezocht Premier Rutte op 11 juli zelf de kapotgeschoten stad en zei: “Dit is de reden waarom we Oekraïne blijven helpen.”

Daad bij het woord

Stichting Worldpartners uit Wageningen voegt de daad bij het woord en zette in Irpin een tiny house neer met 32 m2 woonruimte. Het kant en klaar huisje werd in een fabriek in Moldavië gebouwd en op een vrachtwagen geladen. Een kraan hees ruim 500 kilometer verderop de twee delen ter grootte van een zeecontainer op hun plek op de fundering. Begin september was de sleuteloverdacht en gingen Petro en Lilla erin wonen. De stichting wil tientallen van dit soort huizen herbouwen omdat het snel en goedkoop is en de bewoners goed beschermd de winter in gaan, vanwege de hoge isolatiewaarde van hun nieuwe compacte woning.

3 huisjes per week

In de Moldavische panelenfabriek kunnen drie huisjes per week worden vervaardigd. Vanaf een tekentafel werd het huisje gemaakt, zodat het huisje lokaal kan worden neergezet en de transportkosten omlaag kunnen. De kosten van een volledig huisje inclusief keuken, badkamer, vloerverwarming, elektra en water aansluiting beginnen rond de €35.000. De huisjes zijn vooralsnog verkrijgbaar in verschillende drie afmetingen. Eerder realiseerde de panelenfabriek 27 drijvende woningen in Nijmegen.**

Ruim 38.000 gezinnen geholpen met voedselpakketten

In de afgelopen maanden heeft Worldpartners in samenwerking met vier Nederlandse partners en vier uitvoerende Oekraïense partners meer dan 38.000 Oekraïense huishoudens voorzien van voedselpakketten en zaai en pootgoederen in de heroverde gebieden. Onlangs werd het voedselproject afgerond, maar de nood blijft hoog, de oorlog duurt al ruim 200 dagen te lang.

Bureau Jairo
Stichting Worldpartners
23-09-2022
Hulpverlening
https://www.worldpartners.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies