In een jaar 200 nieuwe vertaalprojecten van de Bijbel gestart

DRIEBERGEN – Wycliffe Bijbelvertalers publiceert deze week de jaarlijkse statistieken van het wereldwijde Bijbelvertaalwerk. Uit onderzoek blijkt dat van de ruim 7.300 talen momenteel 724 talen over een volledige Bijbel beschikken en bijna 3.000 over een deel van de Bijbel.

“We kunnen stellen dat het Bijbelvertaalwerk onverminderd hard doorgaat. Waar vorig jaar nog 1.892 talen wachtten op de start van een Bijbelvertaalproject, zijn dat er nu 1.680. Een daling van maar liefst 212 talen in één jaar tijd dus. Dat is ongekend veel en daar zijn we erg dankbaar voor”, zo zegt directeur Bram van Grootheest. “Wel wordt de uitdaging om nieuwe vertaalprojecten te starten steeds groter. De meeste mensen die nog geen toegang hebben tot een Bijbel in hun eigen taal wonen in gesloten gebieden. Dat zijn landen waar het christendom niet is toegestaan.”

Gesloten gebieden

Veel gesloten gebieden bevinden zich in Afrika en met name Azië. In Azië hebben bijvoorbeeld 112 miljoen mensen geen enkel Bijbelvers in hun eigen taal. “In veel Aziatische landen is het Evangelie verboden”, vervolgt Van Grootheest. “Ook neemt de onrust wereldwijd toe, waardoor Bijbelvertaalwerk in de verdrukking komt. De steun van Nederlandse christenen, zowel door gebed als giften, is en blijft hard nodig!”

Verhalenverteller

Iemand die veel over de uitdagingen van Bijbelvertaalwerk in gesloten gebieden kan vertellen, is Wycliffe-verhalenverteller Bart Sikkema. Hij reist op dit moment door zo’n gesloten gebied om te zien en ervaren hoe het is om op onopvallende en creatieve manieren de Bijbel te vertalen. Zodra hij terug is in Nederland, wil hij graag zijn bijzondere ervaringen delen met jong en oud, in onder meer kerken en scholen.

Bart vertelt: “Het is heel belangrijk om deze verhalen te delen. Voor ons is het vaak zo vanzelfsprekend om een Bijbel te hebben, maar we realiseren ons lang niet altijd wat een voorrecht het is om in vrijheid Gods Woord te kunnen lezen. Ruim 1,45 miljard mensen hebben nog geen toegang tot de Bijbel. Ik gun iedereen een Bijbel in de taal van zijn hart!”

Wycliffe
Videostill – Wycliffe
07-10-2022
Evangelisatie
https://www.wycliffe.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies