Stop de EU-subsidie voor antisemitische schoolboeken

Het is te gek voor woorden dat de Europese Unie komend jaar opnieuw tientallen miljoenen wil betalen voor problematische Palestijnse schoolboeken. Bert-Jan Ruissen (SGP) deed dinsdag een klemmend beroep op zijn collega’s in het Europees Parlement om deze EU-uitgave te bevriezen tot het schoolmateriaal is opgeschoond.

De Palestijnse schoolkinderen krijgen een atlas met kaarten waarop Israël ontbreekt. Of een uitleg over zwaartekracht hoe een steen te werpen naar Israelische soldaten.

“Dit zijn boeken die terrorisme verheerlijken, aanzetten tot haat en geweld en antisemitisme welig laten tieren”, waarschuwde Ruissen.

“De Europese Commissie laat het allemaal maar gebeuren. Ze heeft de geldkraan richting de Palestijnse Autoriteit gewoon weer helemaal opengezet. En stelt daarbij aan de schoolboeken geen enkele voorwaarde. Onbegrijpelijk!”

Bestrijding van antisemitisme behoort een topprioriteit te zijn, stelt Ruissen. “Nu de Europese Commissie het laat afweten, moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen. Als ECR-fractie in het Europees Parlement stellen we daarom voor 30 miljoen euro in de reserve te plaatsen en het geld pas vrij te geven als de problemen met de schoolboeken zijn opgelost.”

“Laten we de vrede bevorderen en het haatzaaien stoppen”, stelde Ruissen.

De SGP verhoogt de inspanningen om EU-subsidie voor antisemitische schoolboeken te laten bevriezen. Dit nadat een meerderheid van het Europees Parlement woensdag instemde met deze uitgave voor het komend jaar. Diverse SGP-voorstellen om 30 miljoen euro voor deze uitgave in de reserve te zetten zijn woensdag door het Europarlement verworpen.

“Echt heel treurig. Dit is al het zoveelste jaar dat de EU met belastinggeld van EU-inwoners meewerkt aan een nieuwe generatie Palestijnse kinderen vol haat”, vindt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP. “Dit brengt de vrede bepaald niet dichterbij.”

De Palestijnse Autoriteit belooft al jaren de boeken op te schonen, maar is die belofte nooit nagekomen. In de boeken ontbreekt bijvoorbeeld Israël op de kaart en zelfmoordterroristen worden verheerlijkt.

In plaats van de uitgave te bevriezen heeft het Europarlement woensdag gepleit voor meer geld voor de Noord-Afrikaanse regio, in het bijzonder voor de Palestijnse zaak. Momenteel boekt de EU circa 225 miljoen euro per jaar over naar de Palestijnen. EU-commissaris Varhelyi (Nabuurschapsbeleid) blokkeerde de uitgave eerder nadat onderzoeken het antisemitisme aantoonden. Daarop zette voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie de uitgave toch door, zonder voorwaarden.

De SGP doet een beroep op de EU-landen tot bezinning bij hun komende onderhandeling over de EU-begroting 2023. “De EU kan niet beweren antisemitisme te bestrijden, terwijl de EU actief Jodenhaat subsidieert”, aldus Ruissen.

Euro SGP – Bert-Jan Ruissen
© Henk-Jan Oudenampsen
19-10-2022
Buitenland
https://www.eurofractie.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies