Boog van genade

Column – De wereld zinkt weg in de duisternis van ongebreideld geweld en is totaal bedorven. En dan gebeurt er een ramp die zijn weerga niet kent. Maar er is één man, die het samen met zijn familie overleeft: Noach.

Het is een van de bekendste Bijbelse verhalen, maar wordt vandaag de dag weinig serieus genomen. Vaak is het niet meer dan een kinderverhaal, waarbij een boot met leuke dieren en een regenboog een rol spelen. Maar eigenlijk is het een heel actueel verhaal. Het gaat over mensen die hun morele kompas volkomen zijn kwijtgeraakt. En tegen de achtergrond van de huidige ecologische problemen is het op z’n minst een appèl aan onze generatie.

Toch, hoe afgedwaald ook, er is genade. Noach (‘rust’) vond genade bij de Eeuwige. Wanneer je de hebreeuwse letters van zijn naam omkeert, staat er ‘chen’, genade. Hij overleeft samen met zijn familie en een selectie van alle dieren een enorme vloed. Daarna sluit God een verbond met alle overlevenden. En als teken van zijn trouw wijst Hij op de boog die dan in de wolken is te zien…

Het is geen boog die gespannen wordt om er een pijl mee af te schieten. God biedt de mensen ‘vrede’ aan. Sjalom, heelheid. In andere bijbelteksten wordt de boog in verband gebracht met Gods troon. Sommige Joden zeggen een lofprijzing als er een regenboog te zien is. Christenen ervaren de verschijning als een bemoediging. In jaren ’80 werd de ‘er is hoop’ regenboogsticker door veel gelovigen op hun fiets of auto geplakt. In 2020 werd door stichting Agapè een nieuwe ‘er is hoop’ campagne en dito logo geïntroduceerd waarbij de kleuren uit de boog waren verdwenen.

Want over die ‘kleurenboog’ is zelfs de christelijke wereld verdeeld. Maar zo kunnen we wel de boodschap van Gods eeuwige trouw mislopen. De Eeuwige God beloofde dat er op wereldwijde schaal nooit meer een vloed zou komen… en meer dan dat: het is zelfs het teken van Gods trouw aan zijn volk Israël:

Dit is voor Mij als bij de vloed van Noach:

zoals Ik heb gezworen dat het water van Noach

nooit meer de aarde zou overspoelen,

zo zweer Ik dat mijn toorn jou niet meer treft

en dat Ik je nooit meer bedreig.

(Jesaja 54:9)

Op de Joodse staat blijven ook tegenwoordig de schijnwerpers gericht. Deze week bracht onze premier een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Rutte ontmoette premier Lapid, minister van Defensie Gantz en oppositieleider Netanyahu. Israël wordt vanuit het Westen onder druk gezet om systemen als de Iron Dome aan Oekraïne te leveren, maar moet ten opzichte van Rusland op eieren lopen… Daarnaast werd er gesproken over de toekomstige gasleveringen aan Europa. Ook de ‘groeiende instabiliteit’ in de regio werd besproken. Die werd de laatste tijd mede veroorzaakt door een nieuwe Palestijnse terreurbeweging, de ‘Lion’s Den’. Na een actie van het Israëlische leger, waarbij verschillenden gedood of gewond werden, gaven vier leden zich over aan de veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit.

In Nederland waren het Belgische actievoerders, die zich in het Mauritshuis hadden’ vastgeplakt’ aan ‘het meisje met de parel’ van Vermeer. De demonstranten willen op deze manier in beeld brengen hoe ‘onze planeet vernietigd wordt doorheen gebruik van fossiele brandstoffen en de daardoor almaar stijgende zeespiegel…’

En dan was er afgelopen dinsdag nog een gedeeltelijke zonsverduistering in ons land te zien. De maan schoof op klaarlichte dag voor de zon langs en veroorzaakte een duidelijke’ hap’ aan de linkerkant. Wat kunnen we blij zijn als de zon volop schijnt, zoals in de afgelopen week. En hoe is het om de zon een poos helemaal niet te zien…

Vinden we genade, zoals Noach? Om ‘een rechtvaardig leven’ te leiden in onze generatie? In verbondenheid met de Schepper? Hij, de God van Israël, biedt ons het vredesverbond aan in zijn Zoon. Zijn boog blijft nog steeds steevast in de wolken te zien…

Want al zouden bergen wijken en heuvels wankelen, mijn goedertierenheid zal van u niet wijken en het verbond van mijn vrede zal niet wankelen, zegt de Eeuwige, uw Ontfermer. (Jesaja 54:10)

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is ‘Noach’ en beslaat Genesis 6:9-11:32 Tekst & illustratie © Sybe de Vos | 29 oktober 2022.

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
28-10-2022
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies