Hunnebedcentrum in Borger is uniek en indrukwekkend

Het Hunebedcentrum in Borger is een archeologisch museum, op een steenworp afstand van het grootste hunebed van Nederland. Het museum heeft over een museumwinkel, een museumcafé en een kenniscentrum. De redactie van christelijknieuws bezocht dit indrukwekkende museum in het Drentse Borger.

Leuke activiteiten voor jong en oud

Het Hunebedcentrum organiseert allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Naast onze interactieve expositie voor alle leeftijden, biedt het Hunebedcentrum kinderactiviteiten, groepsarrangementen, lezingen en wandelingen aan.

Het Hunebedcentrum staat bol van verhalen over hunebedden en de bouwers in vaste en tijdelijke tentoonstellingen. De inrichting van het museum is door een team van archeologen, ontwerpers en museumdeskundigen ontwikkeld.

In de expositie zijn de leefomstandigheden van een familie hunebedbouwers te zien. Met verschillende diorama’s krijgt de bezoeker een beeld van leven in de nieuwe steentijd.

Reconstructie van het hunebed D26

Centraal in het Hunebedcentrum is een gedetailleerde reconstructie van het hunebed D26 opgebouwd, met de complete, in 1970 door archeoloog Jan Albert Bakker opgegraven inventaris ervan. Deze inventaris bevat meer dan 150 potten trechterbekeraardewerk.

Naast de vaste collectie biedt het Hunebedcentrum plaats aan tijdelijke exposities van bijzondere nationale en internationale aspecten van de prehistorie. Het Hunebedcentrum is tevens kennispoort van het Hondsrug UNESCO Global Geopark. In het kenniscentrum wordt de ontstaansgeschiedenis van dit landschap verteld.

Grootste hunebed van Nederland

Op een steenworp afstand van het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland. Als je er voor staat kom je erachter hoe groot en indrukwekkend het monument is. Alleen al de grootte van de stenen is onvoorstelbaar.

De meest gestelde vraag van de bezoekers is hoe de hunebedbouwers in staat waren om zo’n monument te bouwen. We denken te weten hoe het is gegaan maar of dat ook zo is is nog steeds een grote vraag. Laat je fantasie eens gaan als je voor dit indrukwekkende hunebed staat en raak eens een steen aan. Probeer je dan daarna eens te verplaatsen in de wereld van een hunebedbouwer.

Het indrukwekkende monument heeft nog veel geheimen. Het is nog nooit opgegraven en dus weten we nog lang niet alles. Door de loop van de tijd zijn er wel pogingen tot opgravingen gedaan, maar dat was vaak illegaal.

Hunebedden zijn rond 3.000 voor Christus gebouwd

In het Weet Magazine schreef G.J.H.A. van Heugten een artikel rond de vraag: Hoe oud zijn Hunebedden? Van Heugten wil eerst even iets rechtzetten: evolutionisten geloven misschien dat de stenen van de hunebedden 140.000 jaar oud zijn, maar dat de hunebedden zelf rond 3.000 v.Chr. zijn gebouwd.

Vervolgens schrijft hij: De visies op hunebedden van evolutionisten en creationisten verschillen niet zo veel. Creationisten plaatsen hunebedden in of net na de ijstijd, net als evolutionisten. Deze stenen zijn ook volgens creationisten door het ijs vanuit Scandinavië naar Nederland gebracht en daar tot grafmonumenten gemaakt. Sommige creationisten schrijven de zwerfkeien toe aan de zondvloed. Waar de visies wel in verschillen is wanneer dit is gebeurd. Evolutionisten geloven in meerdere ijstijden, waarvan de laatste 10.000 jaar geleden geëindigd is. De meeste creationisten geloven dat er maar één ijstijd is geweest, direct na de zondvloed.

Geen tienduizenden jaren, maar wel enkele honderden

De creationistische verklaring voor de ijstijd is als volgt: tijdens de vloed koelden de continenten af (die zaten diep onder water) en nam de temperatuur van de oceanen toe, door vulkanische activiteit en het bloot komen te liggen van aardmantelgesteente. Na de vloed heb je dus warme zeeën en koude continenten. Warm water verdampt uit zee, valt neer op het land in de vorm van sneeuw en blijft daar liggen. Als je dat combineert met as en stof in de lucht (door vulkaanuitbarstingen tijdens de vloed, waardoor minder zonlicht de aarde bereikte) dan zal het ijs een hele poos blijven liggen en aangroeien. Niet tienduizenden jaren, maar wel enkele honderden.

Bijbels scenario

Hunebedden zijn gebouwd van de stenen die achterbleven toen het ijs smolt. Ze stammen dus uit de ijstijd of de periode erna. In een Bijbels scenario houdt dat het volgende in: de zondvloed was rond 2450 v.Chr. De ijstijd volgde in de periode erna, tot ongeveer 2000 v.Chr. De spraakverwarring van Babel was waarschijnlijk binnen 200 jaar na de vloed. En dat betekent dat de vroegste hunebedden waarschijnlijk rond de tijd van Abraham zijn gebouwd, zo’n 2000 jaar v. Chr. Meer informatie: Weet Magazine

Redactie Christelijknieuws – Wikipedia – Weet magazine
© Henk-Jan Oudenampsen
08-11-2022
Onderwijs
https://www.hunebedcentrum.eu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies