Beproefd vriend van God

Abraham zit op het heetst van de dag in de ingang van zijn tent. Volgens de Joodse wijzen herstelt hij dan net van de besnijdenis. Het teken van het verbond met God. Plotseling verschijnen er drie mannen. Geen gebruikelijk moment om onderweg te zijn. Snel nodigt hij ze uit in de schaduw van zijn tent en zorgt voor een feestelijk maal… Wie zijn die mannen?

Al snel blijkt dat deze ‘mannen’ niet zomaar langskomen. Eén van hen – blijkbaar de voornaamste – belooft dat zijn negentigjarige vrouw Sara over een jaar een zoon in haar armen zal sluiten! Om te lachen! Die zoon zal dan ook Isaak (men zal lachen) worden genoemd. Maar voorlopig lacht Sara stiekem in zichzelf. ‘Dit kan niet waar zijn!’

Er is nóg een reden voor dit bijzondere bezoek. Twee van de drie gaan poolshoogte nemen in Sodom, omdat die stad niet zo’n beste reputatie heeft. Eén Boodschapper blijft achter. Abraham heeft inmiddels begrepen wie Hij is en pleit hartstochtelijk voor het behoud van de stad. ‘Wanneer er nog tien mensen zijn die God vrezen en rechtvaardig leven, zal de stad niet vernietigd worden’, wordt hem verzekerd. Maar die tien wordt niet gehaald. Alleen Lot en zijn twee dochters weten uiteindelijk het vege lijf te redden.

De afgelopen week werd de ‘Kristallnacht’ in 1938 herdacht. In de nacht van negen op tien november werden in Duitsland veertienhonderd synagogen in brand gestoken, vijfenzeventighonderd Joodse winkels en bedrijven vernield en vele Joodse geschriften verbrand. De Joodse gemeenschap moest zelf voor de schade opdraaien. Ze kregen er zelfs boetes bij, omdat zij het geweld hadden ‘uitgelokt’.

Ook dit jaar werd dit feit in de Portugese Synagoge in Amsterdam herdacht. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra waarschuwde zijn toehoorders om alert te zijn op mensen die flirten met complottheorieën waarin Joden het opnieuw moeten ontgelden. ‘Zoek die kennissen, vrienden, familie op, confronteer, schud wakker! Luister naar hun zorgen, maar houd hen ook een spiegel voor’, was zijn boodschap.

Verder was er dit jaar een opmerkelijk appèl aan christelijke kerken om solidair met Joden de hele nacht van 9 november het licht te laten branden in hun gebouwen. Tien jaar geleden begonnen Joodse synagogen hiermee, zowel in Israël als wereldwijd. Maar dit jaar moedigde Gidon Ariel, oprichter van Root Source, ook christenen van over de hele wereld aan om hieraan mee te doen. ‘Dit evenement is een kans voor kerken om samen met Joodse synagogen over de hele wereld hun licht te laten schijnen en te verkondigen dat de duisternis het licht nooit zal overwinnen’, was zijn verklaring. Hij hoopt hier een jaarlijks gezamenlijk evenement van te maken.

Helemaal verkeerd ging het dit jaar met Kentucky Fried Chicken in Duitsland. Om de 84e verjaardag van deze nacht te herdenken, werd via social media een pushbericht verspreid: ’Herdenk Kristallnacht – trakteer uzelf op meer zachte kaas en knapperige kip’. Ongeveer een uur later verscheen een excuus: ‘Helaas is er een fout in ons systeem geslopen’. Waarschijnlijk ging het om een door een computer gegenereerd bericht, waarbij de reclame automatisch werd gekoppeld aan een actueel evenement. Maar de social media-experts in Duitsland waren verbijsterd dat het bedrijf blijkbaar geen enkel controlemechanisme had om deze blunder te ondervangen.

Abraham ondergaat in de lezing van deze week zijn twee zwaarste beproevingen. Eerst werd hij genoodzaakt om zijn zoon Ismaël weg te sturen. Tenslotte moet hij zijn geliefde jongste (waarom werd gelachen) naar de berg Moria begeleiden. Om hem daar als een brandoffer op het hout te binden. Onvoorstelbaar, maar Abraham gaat. En Isaak gaat ook… Volgens de Joodse lezing is hij dan al 37 jaar oud. Maar dan verschijnt diezelfde Boodschapper opnieuw om hen tegen te houden… En achter zich ziet hij een ram, verward met zijn kop in de dorens…

Wat zullen wij dan over deze dingen zeggen? Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn? Hoe zal Hij, Die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?(Romeinen 8:31-32)

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is ‘Wajera’ (En hij verscheen) en beslaat Genesis 18:1-22:24. Tekst & illustratie © Sybe de Vos | 12 november 2022.

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
11-11-2022
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies