CDA wil starters ondersteunen bij aankoop eerste woning

Het CDA wil het voor starters gemakkelijker maken om een eerste woning te kopen. Daarom moet er een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen komen, om meer koopwoningen bereikbaar te maken voor starters. Voor het debat over de begroting Wonen en Ruimte heeft Tweede Kamerlid Jaco Geurts een amendement ingediend dat 40 miljoen euro vrijmaakt voor dit fonds. Het krijgt steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het CDA pleit al langer voor een nieuwe vorm van premie-A-woningen, koopwoningen die kunnen worden gekocht met steun van de overheid. Omdat het door de sterk gestegen huizenprijzen voor starters met een middeninkomen onwaarschijnlijk is dat zij op korte termijn een geschikte eerste koopwoning kunnen betalen. De stijging van de hypotheekrente vormt daarbij een extra belemmering.

Er bestaan reeds succesvolle verkoopregelingen voor koopstarters, zoals de KoopStart- en KoopGarantregelingen, waarmee starters bijvoorbeeld met korting en voor een lagere prijs dan de marktwaarde een woning kunnen kopen. Zonder dat deze regelingen een prijsopdrijvend effect hebben. Het CDA vindt dat dergelijke succesvolle verkoopregelingen voor koopstarters op grotere schaal moeten worden ingezet.

Geurts: “Iedereen in Nederland moet betaalbaar kunnen wonen. Koopwoningen zijn echter voor een steeds grotere groep mensen onbetaalbaar geworden. Vooral starters hebben het lastig bij het vinden van een koopwoning. Zij hebben een steuntje in de rug nodig. Daarom heeft het CDA, met steun van andere partijen, dit amendement ingediend, om koopstarters via speciale verkoopregelingen financieel te ondersteunen.”

CDA – Jaco Geurts
CDA
22-11-2022
Samenleving
https://www.cda.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies