De Oden van Salomo met zandprinses Rosa van der Vijver

Zaterdagavond waren de klanken van de Oden van Salomo te horen in Apeldoorn. In de zaal van evangelische gemeente Berea De Maten genoten de aanwezigen van de prachtige muziek en het fenomenale optreden van zandprinses Rosa van der Vijver. Christelijknieuws bezocht het concert en maakte dit fotoverslag.

Zandkunstenares Rosa van der Vijver gooide, strooide en schoof met zand op een lichtplaat en liet doelgericht en op een betoverende wijze allerlei tekeningen verschijnen. De Zandkunstenares verzorgde zaterdagavond een onvergetelijk visueel spektakel; een schouwspel tussen licht en donker, waarbij ontroering en verwondering centraal stonden.

Rosa van der Vijver komt uit een creatief gezin. Als kind was ze altijd al bezig met zingen, dansen en tekenen. Sinds 2015 is ze fulltime bezig met zandschilderen en heeft ze in zowel het binnen- als buitenland op veel plaatsen haar kunsten mogen vertonen. Van haar vader Gert van der Vijver, ook wel bekend als de Zandtovenaar, heeft zij de fijne kneepjes van het zandschilderen geleerd. Daarnaast zingt ze regelmatig met haar zus Sera Noa en is ze onderdeel van de theatergroep ‘Muzikale Zandverhalen.’

De Oden zijn liederen van 80-120 na Christus, die door de jonge Syrische kerk zijn geschreven en gezongen en nu opnieuw op muziek zijn gezet. In april jongstleden werd het derde Oden van Salomo album met als titel ‘Hoor me!’ uitgebracht. In de liederen roept de Here Jezus de mensen als het ware op om Zijn komst, Zijn dood en opstanding te omarmen en Hem na te volgen. De Here Jezus is namelijk de Weg, de Waarheid en het Leven, en alleen door Hem kunnen we onze relatie met God herstellen.

Het Oden-concert was een belevenis. De muziek was bijzonder professioneel en indrukwekkend uitgevoerd door fantastische muzikanten. Het was een avond waarin de Here Jezus, de Messias, centraal stond, maar regelmatig was het ook wel zoeken naar de boodschap temidden van poëtische woorden van de Oden. De verbinding met de Bijbel en het evangelie was in veel gevallen niet duidelijk. Soms verwees het werk van de Zandkunstenares duidelijker naar het kruis van de Here Jezus dan de Oden. En daarom was deze combinatie van muziek en zandkunst goed gekozen.

De Oden van Salomo maken een verbinding met de Bijbel, Gods boek, waarin kun je alles vinden wat je nodig hebt. God heeft alles gemaakt. In het begin was alles prachtig. Er was geen ziekte en geen dood. En God had een relatie met de mensen.

Maar de eerste mensen, Adam en Eva, werden ongehoorzaam. Vanaf dat moment was de relatie tussen God en mensen verbroken. Ruzie, eenzaamheid, ziekte en dood zijn de gevolgen. Zonder God is er geen werkelijk leven. Ook ik leef gescheiden van God. Hij moet mij straffen voor mijn verkeerde daden (‘zonden’ noemt de Bijbel dat). Als ik sterf, blijf ik ver van God vandaan.

Uit liefde zorgde God voor een oplossing. Zijn Zoon, Jezus Christus, kwam uit de hemel naar de aarde. Hij stierf aan een kruis. Daar droeg Hij mijn straf. Na drie dagen stond Hij op uit de dood. Als ik geloof dat Jezus Christus voor mijn zonden is gestorven en ik Hem aanneem als Redder, krijg ik een relatie met God. Ik word Zijn kind!

Nu is mijn nieuwe leven begonnen! Ik kan elke dag met God praten (bidden). In de Bijbel, het boek van God, lees ik wat Hij tegen mij zegt. Dit nieuwe leven gaat verder, ook na mijn dood. Als ik sterf, zal ik bij God zijn in de hemel.

Redactie Christelijknieuws
© Henk-Jan Oudenampsen
Datum: 28-11-2022
Meer informatie: www.odenvansalomo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies