Hulporganisatie Red een Kind wil wereldwijd meer aanwezig zijn in crisisgebieden

ZWOLLE | Red een Kind zet zich in voor het welzijn van kinderen wereldwijd, met name door kindsponsoring en langetermijnprojecten. Met het nieuw opgezette Red een Kind Noodfonds kunnen nu ook kinderen worden geholpen met traumazorg en onderwijs in gebieden waar sprake is van een crisissituatie. Het eerste land waar Red een Kind met het Noodfonds actief is, is de Democratische Republiek Congo (DR Congo) waar ruim drie miljoen kinderen ontheemd, getraumatiseerd en ondervoed zijn.

Red een Kind startte haar werk in 1968 en heeft in de afgelopen jaren met name ingezet op kindsponsoring en langetermijnprojecten in landen als Kenia, Burundi, Malawi, Oeganda en India. Simone Schoemaker is manager Fondsenwerving en Bewustwording bij Red een Kind: “Deze programma’s lopen gewoon door. Maar wat we merkten, is dat onze gangbare hulp niet werkt in instabiele crisisgebieden zoals DR Congo. We werken al jaren in Rwanda en zien hier dagelijks vluchtelingen uit Congo. Dit maakt dat we juist ook in Congo willen helpen waar we zien dat er met name behoefte is aan voedsel, bescherming, traumazorg en onderwijs voor de kinderen. Kortom, dat kinderen behoefte hebben aan stabiliteit in een instabiele en onveilige omgeving.”

Onderwijs en traumazorg

“Wat wij als Red een Kind doen is hulp bieden direct ná de eerste acute noodhulp. Organisaties als Unicef en de VN zetten vluchtelingenkampen op, zorgen voor drinkwater en andere eerste levensbehoeften. Wat wij doen volgt direct hierna in de vorm van onderwijs en traumazorg. Beide zijn hard nodig; kinderen missen vaak al langere tijd onderwijs doordat scholen gesloten zijn. Ook dragen ze vaak heftige trauma’s met zich mee door het geweld dat ze hebben meegemaakt. We werken vanuit vluchtelingenkampen op het platteland, wat een bewuste keuze is omdat we dit als Red een Kind overal proberen te doen. Kinderen komen voor ons op de eerste plaats, maar we willen daarnaast ook graag de hele familie helpen bij het opbouwen van een zelfvoorzienend bestaan. Dit is gemakkelijker te realiseren op het platteland, waar er daadwerkelijk land verbouwd kan worden, dan in steden waar geen onderdak is, waar het onveilig is en waar geen werk te vinden is.”

Wat speelt zich af in Congo?

In DR Congo werkt Red een Kind in de provincie Noord-Kivu, waar een miljoen kinderen dringend wachten op zorg en onderwijs. Schoemaker: “De beelden die wij binnen zien komen vanuit ons werkgebied komen hard binnen. Het geweld in Congo is zó gewelddadig en wreed. We horen verhalen over kindsoldaten, verkrachtingen en kidnapping. De berichtgeving hierover in Nederland is vrijwel nihil en dat begrijp ik ergens ook wel. Het conflict in Congo loopt al jaren en is bijzonder complex. Toch zijn we als westerse landen onderdeel van het probleem, onder andere doordat ook wij belang hebben bij de grondstoffen waar om gevochten wordt. Dit betekent wat mij betreft dat we onze ogen niet mogen sluiten voor wat zich in Congo afspeelt.”

www.redeenkind.nl/noodfonds

Red een Kind is een christelijke, internationale ontwikkelingsorganisatie, in 1968 opgericht in Nederland. Red een Kind heeft als visie om toekomst te geven aan kinderen in armoede, hun familie en hun hele omgeving. De organisatie werkt daarbij samen met verschillende Nederlandse, internationale en lokale organisaties.

Red een Kind
© Michel Lunanga
29-11-2022
Hulpverlening
https://www.redeenkind.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies