Een reis langs religieuze minderheden in nieuwe serie: Vervolgd

Met een priester in een speedboot door kartelgebied in Colombia of met de enige overlevende van een IS-aanval langs de graven van zijn familieleden en dorpsgenoten in Irak. In de vijfdelige serie Vervolgd bezoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke onderdrukte gelovige minderheden in Colombia, Irak, Maleisië en Bangladesh. Vervolgd wordt gemaakt in samenwerking met Open Doors. De start van de serie (18 januari 2023) valt samen met de bekendmaking van de Ranglijst Christenvervolging 2023.

Een jonge vrouw die meerdere keren door IS is verkocht als slavin, een priester die in kartelgebied alles op alles zet om jongeren op het rechte pad te houden en Rohingya die hun leven niet veilig zijn in Bangladesh.

Geraakt door deze verhalen van vervolgde gelovigen maakt EO-presentator Jurjen ten Brinke vanuit Amsterdam de omgekeerde route om te ontdekken wat het betekent om niet in vrijheid je geloof te kunnen beleven. Jurjen: “Als pastor in Amsterdam-Noord kom ik vaak met mensen in contact die zijn gevlucht omwille van hun afkomst of geloof. In de EO-serie Vervolgd zoeken we gevluchte en onderdrukte mensen op, luisteren we naar hun verhalen en zoeken naar tekenen van licht en hoop.”.

Colombia

Colombia is weliswaar een christelijk land, maar er zijn regio’s waar dat geloof je in gevaar kan brengen. Regio’s waar drugskartels de dienst uitmaken die geen boodschap hebben aan de christelijke opdracht tot naastenliefde. Jurjen reist o.a. per boot met een priester naar zo’n kartelgebied om te zien hoe deze priester inheemse jongeren probeert te weerhouden van aansluiting bij gewapende bendes.

Irak

In Irak bezoekt Jurjen twee vervolgde minderheden: jezidi’s en christenen. De eerste groep vormt al eeuwen een hechte gemeenschap met een eigen religie. Het hartland van de jezidi’s is het gebied rond de berg Sinjar en de stad Lalish in Noord-Irak. In een opvangkamp ontmoet Jurjen een jonge vrouw die meerdere keren door IS als slavin werd verkocht. Ook spreekt hij met een jezidi die als enige van zijn familie een aanval van IS overleefde door zich dood te houden.

De andere groep zijn christenen. Het christendom verspreidde zich in de eerste plaats over het Midden-Oosten. Eeuwenoude kloosters getuigen hiervan. Toch wil dit niet zeggen dat christenen een vanzelfsprekende plek in de Iraakse maatschappij hebben. Velen twijfelen of ze moeten blijven of beter hun heil in het buitenland kunnen zoeken. Jurjen spreekt met enkele christenen over hun ervaringen onder IS-heerschappij en is getuige van de verwoestingen die de terreurgroep aanrichtte.

Maleisië

Maleisië lijkt op het eerste gezicht een open en tolerant land; een toeristenparadijs dat bijna westers oogt met backpackers en een moderne economie. In de grondwet is geloofsvrijheid gewaarborgd, maar onder dat dunne laagje vernis broeit het. Het land raakt hoe langer hoe meer in de greep van de politieke islam, waardoor het voor minderheden steeds lastiger wordt hun geloof in vrijheid te belijden. Vooral moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd, lopen groot gevaar. Jurjen spreekt een aantal van hen over hun gedwongen leven in de schaduw en de vergaande consequenties daarvan.

Bangladesh

De islamitische Rohingya in Myanmar worden al eeuwen vervolgd en bezitten geen eigen land of grond. De overheid van het boeddhistische land erkent hen niet als staatsburgers en verdrijft hen met geweld. In de afgelopen jaren zijn de Rohinqya massaal naar buurland Bangladesh uitgeweken, waar zij worden opgevangen in het grootste vluchtelingenkamp op aarde. Jurjen ontmoet hier verschillende slachtoffers van de brute terreur van Myanmar, maar hoort ook verhalen van lokale Bengalen die hun land moesten afstaan en hun inkomsten zagen opdrogen door dit uitzichtloze conflict.

Ranglijst

Vervolgd is tot stand gekomen in samenwerking met Open Doors. Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd en verdrukt. Elk jaar publiceert Open Doors de Ranglijst Christenvervolging. De start van de serie Vervolgd valt samen met de bekendmaking van de ranglijst op 18 januari 2023.

EO – Maaike Dijkstra
EO
01-12-2022
Media
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies