Wim Bevelander wil met zijn nieuwe boek bemoedigen en uitdagen

Onder de titel ‘40 jaar kleinkunst’ verscheen deze week een prachtig boek van Wim Bevelander met zo’n 125 songteksten, ruim 40 columns, gedichtjes, grappige uitspraken en doordenkers. Christelijknieuws.nl sprak met Wim over deze uitgave.

Zoals je als puber tot over je oren verliefd kunt zijn en dat tot het irritante aan toe kunt laten merken, kun je ook als beginnend gelovige nogal opdringerig enthousiast over komen. Wim vindt zelf dat zijn teksten door de jaren heen wat minder expliciet werden maar naar zijn idee niet minder diepgaand. Wel genuanceerder hoopt hij.

Wim, hoe ben je begonnen als zanger/muzikant?
Na lang zeuren kreeg ik op mijn 14e de allergoedkoopste gitaar. Later verkocht ik mijn elektrische trein en kocht een betere. Na veel zelfstudie, workshops, muziekspecialisatie op de Pabo en zanglessen ben ik gegroeid in vaardigheden. En luisteren naar andere singer/songwriters natuurlijk. Als jonge puber was ik fan van de Beegees (romantiek) en later van o.a. Bob Dylan (meer diepgang), Donovan en nog later weer andere schrijvers. Ze hebben me geïnspireerd.

Wat was toen je motivatie om dit te gaan doen?
Als puber was ik best verlegen maar achter een gitaar durfde ik heel wat. Muziek gaf me ook wel troost, ontspanning en afleiding. Mijn vader was een aantal jaren depressief en overspannen waardoor het niet altijd gezellig was. Later kon ik mijn ei kwijt in de teksten en melodieën die ik zelf maakte.

Ben je hierin veranderd door de jaren heen?
Toen ik op mijn 18e ontdekte dat de Schepper een boodschap heeft aan ons, ben ik me in de bijbel gaan verdiepen en kreeg ik een drive om met liedjes te verwoorden wat ik – ook in de praktijk – ontdekte.

Wat hoop je te bereiken met deze boekuitgave?
Niet iedereen is auditief ingesteld. Bij sommige mensen komen woorden en ideeën beter binnen als ze het kunnen lezen in hun eigen tempo. Verder vind ik het leuk om te laten zien dat je als christen als het goed is een ontwikkeling doormaakt van baby naar volwassene. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor je manier van schrijven. Ik heb bewust de songteksten in chronologische volgorde gezet, evenals de columns. Ik hoop dat mensen zich herkennen in de ontwikkeling en dat ze erdoor bemoedigd of uitgedaagd worden.

Wat zijn je toekomstplannen? Wat wil je nog graag doen?
In die 40 jaar heb ik geen lange termijn planning gehad en dat is nog steeds zo. Ik ben dankbaar voor wat er elke keer weer op mijn weg komt en voor de mogelijkheden die ik krijg om het goede nieuws te delen op een manier die bij bij past en waarbij ik dicht bij mezelf kan blijven.

Meer informatie over het boek
40 jaar kleinkunst
Wim Bevelander
Verkoopprijs € 12,50
Distributie via de reguliere boekwinkel.
Webwinkel www.gospel.nl
Webwinkel www.vanrietschoten.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies