Hulporganisatie Compassion start nieuwe projecten in Malawi en Myanmar

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Voor veel kinderen betekent dit dat zij dagelijks te maken hebben met een tekort aan voedzaam eten. Een deel van de kinderen werkt ook mee op het land en kan daardoor niet naar school. Sinds 2022 is Compassion gestart met de eerste projecten in Malawi, zodat ze deze kinderen en hun gezinnen kunnen ondersteunen.

Armoede gaat veel verder dan de landen waar Compassion nu werkt. Door samenwerkingen aan te gaan in landen waar we nog niet aanwezig zijn, kunnen we steeds meer kinderen en jongeren in armoede bereiken. Vanaf 2022 zijn we daarom gestart met projecten in Malawi en Myanmar.

In deze video vertellen nationaal directeur Joel Macharia en pastor Atley Vumbwe over de start van het werk van Compassion in Malawi:

Gods liefde laten zien
Wereldwijd leven ruim 700 miljoen mensen in extreme armoede, blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. De helft van hen is jonger dan 18 jaar. Deze kinderen en jongeren hebben vaak dagelijks een tekort aan gezonde voeding en schoon drinkwater. Ook toegang tot gezondheidszorg en onderwijs is voor hen niet vanzelfsprekend. Zij zijn eerder slachtoffer van misbruik, uitbuiting en geweld dan kinderen in rijkere landen. Dat is onrechtvaardig, want deze kinderen verdienen een kans op een gezonde ontwikkeling. Als Compassion willen wij, samen met de kerk wereldwijd, Gods liefde omzetten in actie en deze kinderen steunen.

Waarom Malawi en Myanmar?
Na 28 jaar is Compassion opnieuw aanwezig in Myanmar. We werkten hier al tot 1994 en hebben toen sterke relaties met lokale kerken opgebouwd. Dit helpt ons om ons werk nu weer op te pakken. In Malawi – een van de armste landen ter wereld – starten we vanaf 2022 met ons werk. Het land staat op positie 174 van 189 landen in de Human Development Index, die gebaseerd is op de levensverwachting, inkomens en educatie in een land. We willen werken in landen zoals Malawi, omdat ons programma het meest effectief is waar de armoede het grootst is.

MALAWI

 • 60% van de kinderen leeft in armoede
 • 2 miljoen kinderen zijn betrokken in kinderarbeid
 • 46% van de meisjes trouwt voordat zij 18 jaar zijn
 • 37% van de kinderen heeft een ontwikkelingsachterstand door ondervoeding
 • 3 op de 10 kinderen gaan nooit naar school
 • 3% van de baby’s sterft voor hun 1e levensjaar

MYANMAR

 • 50% van de kinderen leeft in armoede
 • 4 miljoen kinderen hebben geen toegang tot goede sanitaire voorzieningen
 • 33% van de kinderen heeft een ontwikkelingsachterstand door ondervoeding
 • 6 op de 10 kinderen maken hun opleiding niet af nadat ze gestart zijn
 • 3,5% van de baby’s sterft voor hun 1e levensjaar

Samenwerking met lokale kerken
Bij het starten van projecten in landen zoals Malawi en Myanmar, kijken we of de situatie stabiel genoeg is om een langdurige samenwerking aan te gaan. In de regio’s waar veel armoede is, gaan we op zoek naar lokale kerken met een visie voor kinderen in armoede. Met deze kerken gaan we voor minimaal 20 jaar een partnerschap aan, zodat we samen kinderen kunnen steunen in hun hele ontwikkeling van baby tot jongvolwassene.

Op dit moment reiken kerken in Malawi en Myanmar uit naar gezinnen in de omgeving. Na een periode van voorbereiding, starten ze met de eerste projecten voor kinderen en met een moeder- en babyprogramma.

Dit kunnen wij doen
We zijn dankbaar dat de opstartfase van Compassion-projecten in Malawi en Myanmar gefinancierd is. Op dit moment kun jij helpen door mee te bidden voor het contact met onze kerkpartners. Bid ook voor de lokale medewerkers die kinderen uitnodigen om deel te nemen aan de projecten. In de toekomst kun je ook een kind sponsoren in Malawi of Myanmar, of bijdragen aan fondsenwerving voor extra hulp. Meer informatie is te vinden via deze link

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies