Ik weet het

Column – Ik weet niet zo goed hoe ik de woorden moet typeren. Voor alsnog hou ik het op ‘teder / begripvol’.

In gedachten zie ik de oude Jacob voor me. Zittend op de rand van zijn bed. Oud en der dagen zat. Hij is bezig met een van zijn laatste handelingen. Het zegenen van zijn kleinzonen. Voor hem staan de zonen van Jozef. Als je deze geschiedenis kent weet je dat op een gegeven moment, vlak voordat Jacob zijn kleinzonen gaat zegenen, hij zijn armen kruislings op de hoofden van zijn kleinzonen legt. Dat ziet Jozef en hij veronderstelt dat zijn vader zich vergist. Zijn rechterhand moet op het hoofd van zijn oudste zoon rusten en de linkerhand op dat van zijn jongste zoon. Dus onderneemt hij aktie en zegt: “Zo niet, mijn vader.” En dan komen die hartontroerende, diepmenselijke en begripvolle woorden van vader Jacob: “Ik weet het, mijn zoon. Ik weet het.” Je kunt deze woorden haast niet met droge ogen lezen. Als ik ze wat langer tot mij laat doordringen hoor ik haast die diep bewogen stem van Jacob en zie ik de milde blik in zijn ogen. Geen verwijt aan Jozef in de zin van: “Hou je mond. Ik weet wel wat ik doe!” Nee, woorden van geruststelling. ‘Ik weet het, mijn zoon’.

Herkenning
Ik herken mij in de reactie van Jozef. Ook in mijn leven zijn dingen gebeurd waarvan ik min of meer in opstand kwam. Dingen die ik niet begreep. God niet begreep dat Hij die toeliet in mijn leven. Ook over mijn lippen kwamen de onhoorbare woorden ‘Zo niet’. Misschien herken je deze situatie ook wel in je eigen leven. God zweeg veelal. Later drong het soms tot mij door dat Hij wellicht dezelfde woorden heeft gebruikt als Jacob. “Ik weet het mijn zoon. Ik weet het”, maar dat ik op dat moment niet in staat was die woorden te horen.

Hij was/is er bij
Ik hoop dat jij en ik, terugkijkend op ons leven, de momenten zullen kunnen noemen waarvan we nu weten dat God er, ondanks onze vertwijfeling, toch bij was. Ook op de momenten waarop wij zeiden ‘Zo niet, mijn Vader’.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:
Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.
ISBN 978-94-91888-10-6,
144 pagina’s, gebonden,
prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies