Amir Tsarfati: Alle ogen gericht op Israël

Shalom vanuit Zuid-Californië! Na onze zaterdagconferentie zal ik zondagochtend lesgeven bij Calvary Chapel East Anaheim en zondagavond bij Calvary Chapel Tustin. Daarna gaat het terug naar huis, naar Israël, waar ik me weer zal herenigen met mijn familie. Dit is een lange, vermoeiende, maar zeer waardevolle reis geweest. Hieronder een update van het nieuws in het Midden-Oosten van afgelopen week.

1 Korintiërs 12:4-7
Er is verscheidenheid van genadegaven, maar het is dezelfde Geest. Er is verscheidenheid van bedieningen, en het is dezelfde Heere. Er is verscheidenheid van werkingen, maar het is dezelfde God, Die alles in allen werkt. Aan ieder echter wordt de openbaring van de Geest gegeven tot wat nuttig is voor de ander.

Westen maakt zich zorgen over opmars Rusland
De afgelopen week hebben de Russische troepen aanzienlijke vooruitgang geboekt aan het oostelijke front bij de Donbas-stad Bakhmut en aan het zuidelijke front bij Zaporizhzhia. Velen in het Westen zijn zeer bezorgd omdat de Oekraïense troepen dagelijks verliezen. Drie dagen geleden namen vier onderministers in Oekraïne en vijf districtshoofden plotseling allemaal ontslag, wat leidde tot speculaties dat Moskou op het punt staat een grote aanval uit te voeren. Verschillende westerse landen staan onder druk om Oekraïne te helpen met zijn slinkende militaire voorraden. Washington heeft Kiev laten weten dat het 31 M1A1 Abrams-tanks naar hen zal sturen. Dit opende de deur voor Berlijn om ook Leopard-2 tanks naar Oekraïne te sturen. Polen stuurt al gepantserde voertuigen en wapens naar Oekraïne. Waarschijnlijk zullen zij ook enkele van hun eigen Leopard-2 tanks van Duitse makelij vervoeren, net als Spanje. Slowakije stuurt 30 T-72 tanks van Russische makelij naar Oekraïne om te gebruiken tegen de Russen. Toch begint de situatie voor Oekraïne er slecht uit te zien, en het is mogelijk dat er in de komende weken een einde komt aan dit conflict.

Russisch oorlogsschip
De alarmbellen gingen af toen het Russische fregat Admiral Gorshkov afweek van zijn koers naar Zuid-Afrika en naar het westen draaide. Wat waarnemers grote zorgen baarde, vooral in het huidige geopolitieke klimaat, was dat het oorlogsschip “onstopbare” Zircon hypersonische kruisraketten aan boord had en op weg was naar de Amerikaanse kust. Gisteren meldde het Russische persbureau TASS dat het slechts om een militaire oefening ging. De Admiral Gorshkov voerde een computersimulatie uit van het afvuren van een hypersonische raket tegen een vijandelijk schip op een afstand van 900 km. Eerder deze maand suggereerde de voormalige Russische president Dmitry Medvedev dat de met Zircon bewapende Gorshkov ergens binnen 100 mijl van de Potomac-rivier zou moeten worden opgesteld.

Estland overweegt afsluiting Finse Golf voor Rusland
De regering in Tallinn is van plan haar controle over de wateren van de Finse Golf uit te breiden met een “aangrenzende zone” die in wezen de hele breedte van het water zou beslaan. Hierdoor zouden zij alle schepen die uit de Oostzee komen, kunnen enteren en onderzoeken om ervoor te zorgen dat deze zich houden aan de sancties tegen Rusland. Ze zouden ook legaal Russische oorlogsschepen kunnen enteren of verbieden door de Golf te varen op weg naar de Oostzee en uiteindelijk naar de Atlantische Oceaan. In de ogen van Rusland zou dit een gerechtvaardigde reden voor oorlog zijn. En omdat Estland een NAVO-land is, zou de situatie zeer snel kunnen escaleren.

Finland overweegt lid te worden van de NAVO zonder Zweden
Finland overweegt afstand te nemen van Zweden om zijn verzoek om toetreding tot de NAVO eindelijk door Turkije te laten goedkeuren. Om een nieuw land toe te laten tot het bondgenootschap moet er een unanieme beslissing zijn. Turkije heeft de Noordse landen geblokkeerd op beschuldiging dat zij Koerdische militanten herbergen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan staat binnenkort voor verkiezingen en probeert zich sterk te maken voor de islam om zo steun onder de bevolking te verwerven. Een paar dagen geleden verbrandde iemand een koran voor de Turkse ambassade in Stockholm, wat in feite de doodsteek betekende voor de mogelijkheid dat Erdogan Zweden tot de NAVO zou toelaten. Als Finland een kans wil maken, moet het land zijn duo-status veranderen in een solo-status.

Syrië en Rusland plaatsen nieuwe luchtverdediging in Oost-Aleppo
Syrië en Rusland hebben onlangs samen de militaire luchtmachtbasis al-Jarrah hersteld en bewapend met de Pantsir-S1 en Buk M2E luchtverdedigingssystemen van Russische makelij. Waarom deze kleine basis herbouwen? De luchthaven van Damascus wordt regelmatig bezocht door de Israëlische luchtmacht (IAF) telkens wanneer een nieuwe lading militair materieel uit Iran aankomt, zodat de zware vrachtvliegtuigen van de IRGC nu af en toe beginnen te landen op Aleppo. Aangezien de al-Jarrah basis op ongeveer 60 km van de internationale luchthaven van Aleppo ligt, ligt hij ruim binnen het beschermingsbereik van het Buk M2E systeem. Dit is een uitdaging voor de IAF in een poging de Syrische luchtverdediging te neutraliseren zonder Russen te schaden.

UAV-aanval op VS-vliegbasis in Syrië
Drie zelfmoorddrones hebben vrijdag het Amerikaanse Al Tanf garnizoen in het zuidoosten van Syrië aangevallen. Twee van de drones werden neergeschoten door het Amerikaanse Coyote luchtverdedigingssysteem. De derde drone is erdoor gekomen en heeft twee leden van het Syrische Vrije Leger verwond. Bij de aanval is geen Amerikaans personeel gewond geraakt.

VS heeft zijn militaire paraatheid geschaad door Oekraïne te bevoorraden
Het Center for Strategic and International Studies publiceerde een rapport waarin staat dat de VS, door zoveel lange afstand precisiegeleide munitie te sturen om Oekraïne te helpen in zijn strijd tegen Rusland, zijn eigen noodzakelijke middelen heeft uitgeput. Bovendien is de Amerikaanse defensie-industrie niet voorbereid om de productie op te voeren mocht dat nodig zijn. Het rapport speculeert dat als Washington verwikkeld zou raken in een oorlog tegen China over Taiwan, het Amerikaanse leger binnen een week zonder de benodigde hightechmunitie zou komen te zitten.

VS en Israël starten belangrijke militaire oefening
Om het islamitische regime van Iran eraan te herinneren dat de VS en Israël hen nog steeds in de gaten houden, lanceerden de twee landen maandag Juniper Oak 2023, de “grootste en belangrijkste” gezamenlijke militaire oefening met scherpvuur tot nu toe. Meer dan 7500 man personeel, 140 vliegtuigen, 12 marineschepen en artilleriesystemen van beide landen nemen deel aan de oefening die een week duurt. Eerder deze maand verklaarde aftredend IDF stafchef Gen. Aviv Kohavi dat Israël volledig voorbereid en klaar is om alles te doen wat nodig is om Iran ervan te weerhouden kernwapens te verkrijgen. Het demonstreren van de relatie tussen de VS en Israël is een belangrijk onderdeel om die dreiging “tanden” te geven. Momenteel schat men dat Iran ongeveer “twee weken” verwijderd is van het hebben van genoeg 90% verrijkt uranium voor meerdere kernbommen, mochten ze ervoor kiezen het verrijkingsproces te voltooien.

Iran probeert Europa een hak te zetten in woordenstrijd
Vorige week stemde het Europees Parlement voor de aanbeveling dat de EU de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran (IRGC) tot een terreurorganisatie zou verklaren. Als vergelding reageerde de Iraanse parlementsvoorzitter Mohammad Bagheri Ghalibaf afgelopen vrijdag: “Als het voorstel van het Europees Parlement om de IRGC tot terroristische organisatie te verklaren wordt goedgekeurd, zal het Iraanse parlement represailles nemen en de Europese regeringen die terroristen en hun legers steunen op de terrorismelijst zetten.” Dit is een herziening van het oorspronkelijke officiële antwoord van de Opperste Leider, waarin stond: “Ik ben rubber en jij bent lijm. Alles wat je zegt stuitert van mij af en blijft aan jou plakken.”

Valutaval in Iran en Libanon
De regeringen van Teheran en Beiroet zien hun valuta’s voortdurend in vrije val gaan. In Iran bereikte de rial zondag op de open markt een historisch dieptepunt van 450.000 voor één dollar. Afgelopen vrijdag bereikte de Libanese lira een laagterecord van 50.000 dollar. Vijf dagen later verloor hij nog eens tien procent en noteerde hij 55.000 lira voor de Amerikaanse dollar. In 2019 was de koers 1500 lira per dollar.

Brazilië en Venezuela vernieuwen relaties
Vier jaar lang zijn de spanningen tussen Brazilië en Venezuela hoog geweest, sinds de vorige Braziliaanse president Jair Bolsonaro de Venezolaanse president Juan Guaidó steunde in zijn poging in 2019 om Nicolás Maduro van het presidentschap van het land te verdrijven. Nu Bolsonaro eruit ligt en Lula da Silva, een man naar Maduro’s hart, erin ligt, lijkt het erop dat de twee landen bereid zijn het goed te maken. Helaas is het zeer waarschijnlijk dat Lula’s presidentschap hetzelfde vernietigende effect op Brazilië zal hebben als Maduro op Venezuela. Bid voor het volk van Brazilië!

Israël
Vanaf de tijd van Abraham tot nu en in de toekomst had, heeft en heeft God zijn ogen gericht op Israël. In Zijn wijsheid en genade heeft Hij deze kleine natie uitgekozen om het centrum te zijn van Zijn plannen voor deze wereld. Omdat Gods ogen ten goede op Israël gericht zijn, waren, zijn en zullen de ogen van de vijand ook ten kwade op Israël gericht zijn. In feite kan diezelfde gerichtheid op Israël worden gezien in de blikken van de wereld, de kerk en zelfs de Joden zelf. In mijn video “Alle ogen gericht op Israël”, die vandaag, 27 januari, om 12:00 PM PST in première gaat, zal ik laten zien dat als je God en Zijn plannen voor deze wereld wilt begrijpen, er maar één land is dat je in de gaten moet houden – de natie Israël.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati
Amir Tsarfati werd geboren in Israël en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in Israël geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel – een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over Israël vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies