Als het begint te wringen

Column – In het boek dat ik lees kwam ik zojuist de volgende passage tegen: “Ik schreef zelfs over de leugen die volwassenheid voor mij leek in te houden: vanbuiten zag je er volgroeid uit, vanbinnen wist je niet of je je leven op de juiste manier aanpakte. Je had zelfs geen idee wat die ‘juiste manier’  inhield of kon inhouden, je zag zo veel mogelijkheden en vormen, en tegelijkertijd zat je al vast in je eigen voorgeprogrammeerde vorm”.

Herkenning
Herken je dit? Ik wel. Het herinnert mij aan een periode waarin ik als leidinggevende ogenschijnlijk op tal van (moeilijke) vragen per dag zelfverzekerd een antwoord gaf. Dat was de buitenkant. De binnenkant was heel anders. Die was vol twijfel en onzekerheid. Dan kan je er op wachten dat het fout gaat. En dat gebeurde ook.

Buitenkant
Ook op geestelijk gebied kan deze situatie zich voordoen. Ogenschijnlijk is alle prima in orde. Je bezoekt trouw de kerkdienst, je lees met (enige) regelmaat in de bijbel en ben niet te beroerd om je in te zetten voor de geloofsgemeenschap als ze een beroep op je doet. Dat is de buitenkant. De binnenkant kan heel anders zijn. Die zou je kunnen vergelijken met die jongste zoon uit de geschiedenis van de liefhebbende vader (Lukas 15:11 e.v.). Hij ging naar een vreemd ver land. Ook dat herken ik. Ogenschijnlijk een godsdienstig leven, maar in feite ver van de Vader verwijderd in een (geestelijk) vreemd ver land.

Wrijving
En dan begint het te wringen en komt de zoon zover dat hij zegt: Ik zal opstaan en naar mijn Vader gaan. Daar ligt de oplossing voor het geestelijke wrijvingspunt. En het dan niet bij een voornemen laten, maar het ook uitvoeren. De jongste zoon uit de gelijkenis ging op weg.

De wrijving valt weg als hij de armen van de vader om zich heen voelt sluiten en hij uitsluitend nog de hartslag van de vader voelt. Ook dat heb ik – Gode zij dank – mogen ervaren.

Ben jij de volgende?

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:
Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.
ISBN 978-94-91888-10-6,
144 pagina’s, gebonden,
prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies