Amir: Deze enorme natuurramp heeft onze ogen geopend

Shalom vanuit een stormachtig Israël! We hebben de afgelopen dagen regen, hagel en sneeuw gehad, terwijl harde wind op verschillende plaatsen bomen heeft doen omvallen. Uiteindelijk trok het weg, maar het heeft veel hoger gelegen gebieden achtergelaten met een prachtige witte deken. Blijkbaar is ons weersysteem tijdelijk vergeten dat we een mediterraan kustland zijn.

Wat een week is dit geweest! De nasleep van de grote aardbevingen in Turkije en Syrië en de vele naschokken was slopend. Ik zal er hieronder dieper op ingaan, maar hier wil ik me concentreren op het grote geheel. Deze enorme natuurramp heeft op twee manieren de ogen geopend.

Ten eerste heeft ze de cultuur van het leven in het Midden-Oosten in contrast gebracht met de cultuur van de dood in het Westen. Waarom zijn er zoveel kinderen gedood, gewond of gevangen in Turkije en Syrië? Omdat in het Midden-Oosten kinderen zeer gewaardeerd worden. Abortus is zeldzaam en het idee om een kind in of buiten de baarmoeder te laten sterven zonder dat de grootste moeite wordt gedaan om het te redden, is ondenkbaar voor de samenleving. Vergelijk dat met de houding ten opzichte van ongeboren kinderen in het Westen. Als een moeder vindt dat het kind haar leven zal hinderen, is het doden ervan niet alleen aanvaardbaar, maar wordt het in veel kringen zelfs toegejuicht.

Dit komt omdat in het Westen “ik-eerst” de cultuur is. Wat een ongelooflijke overwinning voor de vijand, die zelf viel toen hij zijn ogen van God en zijn geschapen rol als dienaar van anderen afhield en ze op zichzelf richtte.

Ten tweede hebben de aardbevingen de kerk eraan herinnerd dat we ons in de “geboortepijnen” bevinden waarover Jezus in Matteüs 24 tot zijn discipelen sprak. In de afgelopen drie jaar hebben we een wereldwijde pandemie gehad die bijna zeven miljoen mensen het leven heeft gekost. We zien een militair conflict op WOII-niveau in Oost-Europa dat honderdduizenden slachtoffers heeft geëist. En we zien een toename in kracht en frequentie van aardbevingen, inclusief de aardbevingen van vorige week in Turkije waarbij waarschijnlijk meer dan 20.000 doden zullen vallen tegen de tijd dat alle vermisten zijn gevonden. Maar, als je denkt dat wat je tot nu toe hebt gezien overweldigend is, wacht maar af. Dr. Ata Richard Elias van de Libanese Universiteit in Beiroet heeft gezegd dat nog één verschuiving van de Arabische plaat Libanon van de kaart zou vegen.

Ik zeg dit niet om je bang te maken. Als u een gelovige bent in Jezus Christus, dan hoeft u niet bang te zijn. Ik vertel u dit om u eraan te herinneren dat de tijd van Jezus’ terugkeer spoedig aanbreekt. Wat wij nu meemaken zal verbleken in vergelijking met wat de achterblijvers bij de vervoering zullen doorstaan. Gebruik dit moment als motivatie om de waarheid te delen met uw vrienden en familieleden die hun leven nog niet aan Christus hebben gegeven. Als we om ons heen kijken, is het overduidelijk dat de tijd kort is. Doe het vandaag nog!

Historische aardbeving verwoest Turkije en Noord-Syrië
Maandagochtend om iets na 1 uur begon de grond in het zuiden en midden van Turkije en het westen van Syrië te schudden. Door de ondiepte van de beving van 7,8 werd de regio verwoest. Negen uur later vond een tweede beving plaats, deze van 7,5-7,6, met een epicentrum op minder dan 100 km afstand van de eerste. De schade is catastrofaal. Er zijn meer dan 12.000 doden en nog eens 45.000 vermisten. Velen van hen liggen bedolven onder het puin van 8500 ingestorte gebouwen, waardoor het huidige dodental ongetwijfeld zal verdubbelen en mogelijk verdrievoudigen. Het aantal mensen zonder dak boven hun hoofd bedraagt meer dan 380.000, een aantal dat nog tragischer is gezien de sneeuw en de temperaturen onder het vriespunt in een groot deel van het getroffen gebied. Er is zoveel meer te zeggen over deze tragedie dan in dit formaat kan worden vermeld.

Het goede, het slechte en het risico van de reddingsacties
Vanuit de hele wereld zijn vliegtuigen Turkije en Syrië binnengevlogen met duizenden reddingswerkers en hulpgoederen. Israël was een van de eerste teams die aankwamen, en de omvang van zijn delegatie is alleen groter dan die van Azerbeidzjan. Wonderbaarlijk genoeg worden er nog steeds overlevenden gevonden onder het puin van de ingestorte gebouwen, waaronder veel kinderen. God verhoort zeker de gebeden van Zijn wereldwijde kerk. Helaas zijn de reddingspogingen zeer gevaarlijk. Een bijna ononderbroken reeks naschokken blijft gebouwen neerhalen en minstens één reddingsploeg is verloren gegaan door een instortend bouwwerk.
Al jaren verscheept Iran in het geheim wapens naar Syrië voor zijn eigen leger en om zijn terroristische milities te bevoorraden. Nu hebben ze een kans die ze ten volle benutten en waarbij ze oorlogsmateriaal binnenbrengen, vermomd als hulpgoederen, wetende dat Israël het niet kan aanraken.

Iran toont ballistische raket met speciale boodschap aan Israël
Vorige week vertelde ik u over de briljante Israëlische operatie waarbij quadcopter drones werden gebruikt om een machine in een nucleaire faciliteit in Isfahan, Iran, nauwkeurig aan te vallen. Blijkbaar zijn de ayatollahs een beetje boos over het incident. Deze week toonden ze in Isfahan een ballistische raket in zijn lanceerinrichting waarop de Hebreeuwse woorden “Dood aan Israël” stonden geschreven. Hmmmm, ik vraag me af voor wie dat is….

IDF doodt Hamas-terroristen in Jericho
Twee leden van Hamas faalden in hun poging van 28 januari om een druk restaurant in Vered Yeriho bij Jericho te beschieten toen hun wapens blokkeerden. De Shin Bet en de inlichtingendienst van de IDF spoorden de terroristen op in hun appartement in het nabijgelegen vluchtelingenkamp Aqabat Jaber, waar ze zich hadden verschanst. Op maandagochtend deed de IDF een inval in het kamp om de verantwoordelijken gevangen te nemen. Andere leden van de nieuwe aan Hamas gelieerde terreurgroep “Aqabat Jaber Bataljon” vochten terug, waarbij ten minste vijf leden omkwamen.

Israël verdiept relatie met Soedan
Na een bliksembezoek van een dag aan Khartoem vorige week heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen aangekondigd dat zijn regering verwacht de banden met Soedan later dit jaar volledig te normaliseren. Na de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko is dit de vierde in een reeks door de VS gesteunde normalisatieovereenkomsten voor Israël.

Duitsland stemt in met verzending Leopard 1 tanks naar Oekraïne
Terwijl de oorlog in Oekraïne voortwoedt, hebben Duitsland, Denemarken en Nederland toegezegd minstens 100 opgeknapte Leopard 1-tanks naar het belegerde land te sturen. De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, zei dat zijn regering heeft ingestemd met het sturen van maximaal 178 tanks van de oudere generatie, maar dat het werkelijke aantal zou afhangen van de snelheid van het reparatieproces. Ondertussen kreeg de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy gisteren een heldenontvangst in het Britse parlement toen hij een verrassingsbezoek bracht aan het Verenigd Koninkrijk om te proberen meer geavanceerd wapentuig voor zijn leger te krijgen, met name gevechtsvliegtuigen. Vanuit Londen reist Zelenskyy naar Parijs voor besprekingen met de Franse president Emmanuel Macron.

Is Oekraïne bijna verslagen?
Sommigen zeggen dat Oekraïne met verbeterde wapens een tegenoffensief kan inzetten en Rusland kan terugdringen. Niet zo, zegt generaal Waldemar Skrzypczak, voormalig commandant van de Poolse landmacht. “De Oekraïners voorspelden het Russische offensief. Kievs leger zal zich verdedigen en ze maximale schade toebrengen” zei de generaal. “Sommigen zeggen dat ze een tegenaanval moeten doen. De Oekraïners hebben echter niet de kracht en de middelen om een tegenoffensief uit te voeren.” Dit geldt vooral nu de Russen een nieuw groot offensief zijn begonnen in de Oblast Lugansk, terwijl ze in veel andere gebieden van het land zware schade blijven toebrengen. Generaal Skrzypczak beweert dat Oekraïne de totale nederlaag nadert. De komende weken zal blijken of zijn voorspelling juist is.

Russisch fregat bewapend met onstopbare raket bereidt zich voor op nieuwe oefening
Een paar weken geleden schreef ik over het Russische fregat Admiral Gorshkov, dat een trainingsoefening had gehouden rond het afvuren van een hypersonische Zircon-raket. Nu is aangekondigd dat het schip zal deelnemen aan een andere Zircon-oefening, dit keer als onderdeel van een militaire oefening waaraan Rusland, China en gastland Zuid-Afrika deelnemen.

Finland blijft bij Zweden
De Finse minister van Defensie Mikko Savola heeft maandag een einde gemaakt aan de speculaties dat zijn land zou proberen toe te treden tot de NAVO zonder zijn Noordse collega Zweden. Op een conferentie in Oslo benadrukte Savola het belang van een gezamenlijke toetreding van beide landen tot het bondgenootschap. Het zal interessant zijn om te zien of de nasleep van de aardbevingen in Turkije enige invloed heeft op het veto dat president Recep Tayyip Erdogan tegen de landen blijft uitspreken.

Kim Jong-un brengt leger op volle sterkte
In zijn constante strijd tegen irrelevantie lijkt het erop dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zich overrompeld voelde door de aardbevingen in Turkije. Dus, om weer in het nieuws te komen, heeft hij het bevel gegeven zijn leger in staat van “volledige gevechtsklaarheid” te brengen.

Als we bidden voor Turkije en Syrië, laten we dan niet alleen bidden voor God om de honderdduizenden getroffenen fysiek te raken, maar laten we Hem ook vragen om in de geestelijke verandering. Van overal komt hulp naar de landen, en ongetwijfeld zullen er onder de werkers mensen zijn die in Jezus geloven. Als deze christenen op praktische, tastbare wijze de liefde van Christus tonen aan de kwetsbaren, krijgen velen misschien de kans om ook te vertellen over de liefde van Christus die tot uitdrukking kwam in Zijn offer aan het kruis.

Nogmaals dank voor uw gebeden en uw steun aan Behold Israel. Wij zijn dankbaar en gezegend door uw trouw aan deze bediening.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati
Amir Tsarfati werd geboren in Israël en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in Israël geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel – een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over Israël vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies