Hulptransport moet makkelijker naar Oekraïne kunnen

Hulptransporten naar Oekraïne moeten makkelijker de grens over kunnen. De vrachtwagens met hulpgoederen staan nu soms tot 30 uur vast bij de Pools-Oekraïense grens. Chauffeurs wijzen naar de Poolse douane als de oorzaak van de wachtrij van soms wel 15 kilometer.

Europees Parlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft donderdag opheldering gevraagd aan de Europese Commissie. “De Poolse douane moet deze en andere transporten veel meer medewerking verlenen. Veel Oekraïense gezinnen zijn getroffen of gedupeerd door de Russische inval”, vindt Ruissen. “Het is juist prachtig dat er zoveel actiegroepen en transporteurs de helpende hand bieden en hulp sturen. Deze transporten verdienen steun en geen nodeloze rompslomp.”

Kort na de Russische inval lanceerde de Europese Commissie “solidarity lanes” voor voedseltransport vanuit Oekraïne. Soortgelijke vrijbanen zouden ook gecreëerd moeten worden voor hulptransporten met bijvoorbeeld elektrische apparatuur, dekens enz.

Zie hieronder de schriftelijke vragen van Bert-Jan Ruissen aan de Europese Commissie.

Vanuit de Nederlandse transportsector zijn ons berichten ter ore gekomen dat humanitaire transporten tot wel dertig uur moeten wachten bij de Pools-Oekraïense grens. Dit terwijl humanitaire transporten voorrang horen te krijgen op regulier verkeer. De lange wachttijd wordt, zoals chauffeurs aangeven, veroorzaakt door de extreem lange wachttijden bij de Poolse douane. Vrachtwagenchauffeurs van (humanitaire) transporten staan soms dagenlang in de file zonder dat er sprake is van enige facilitaire voorzieningen. De dubbele wachtrij van vrachtwagens voor de Poolse douane en de grens met Oekraïne heeft op sommige momenten een lengte van wel 15 kilometer of meer.

  1. Is de Europese Commissie op de hoogte van de huidige situatie bij de Poolse grens met Oekraïne?
  2. Is de Commissie bereid met de Poolse autoriteiten in overleg te treden over deze kwestie?
  3. Is de Commissie bereid om alles te doen wat in haar vermogen ligt om – in voorkomende gevallen – het onnodig vertragen van humanitaire transporten door de Poolse douane tegen te gaan?

Datum: 9 februari 2023
Auteur: Eurofractie SGP – Kees Bos
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: www.eurofractie.sgp.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies