Een Woning onder de mensen

Mozes is veertig dagen en veertig nachten op de berg Sinaï, dicht bij de God van Israël. Daar krijgt hij een bijzonder inzicht over het maken van een bijzondere Tent. En Mozes moet het volk aansporen om vrijwillig allerlei materialen voor dit project te komen brengen.

God bespreekt met Mozes al de voorwerpen die in het draagbare Huis een plaats moeten krijgen. De ark van het verbond, de tafel met het toonbrood, de zevenarmige menora, de verschillende tentkleden, de planken, de voorhangsels om de ruimten af te schermen, het altaar, de voorhof…

Sommige lezers vinden dit soort teksten met al die voorwerpen, afmetingen en herhalingen maar saai. Anderen krijgen er geen genoeg van om de symboliek ervan uit te leggen. Toch geeft de tekst zelf maar één verklaring, maar die is wel ‘mindblowing’. In Exodus 25:8’ zegt God: ‘Maken zullen zij voor Mij een heiligdom: wonen zal ik in hun midden’. De Eeuwige wil bij zijn volk wonen!

Die gedachte is hard nodig in de wereld van vandaag. Vrijdag stond de Oekraïense president Zelensky in Kyiv stil bij de oorlog in zijn land. Op dat moment was die alweer een jaar aan de gang. Geëmotioneerd sprak hij het volk toe en verklaarde trots te zijn op ieder die meevecht voor de vrijheid. Een jaar geleden, toen Rusland Kyiv binnendrong, leek het laatste uur voor de president nog te zijn geslagen. Maar hij is er nog, maar het gevecht lijkt alleen maar heviger te zijn geworden. De eerste Leopard-2 tanks kwamen in Oekraïne aan, Biden maakte naast de toezegging van wapens ook nieuwe sancties aan Rusland bekend en aan de andere kant haalde Poetin in zijn toespraak hard uit naar het Westen en schortte het kernwapenverdrag op. Geen redenen om vrolijk te worden.

Ondertussen gaat de terugkeer van Joden naar Israël nog steeds door. De aantal liggen veel hoger dan voor het uitbreken van de Russisch-Oekraïense oorlog. In januari 2023 kwamen de meeste immigranten vanuit Rusland met meer dan 5.500 oliem. Volgens een rapport van het Joods Agentschap was het totaal aantal immigranten in januari 6.622, een veel groter aantal dan in 2022 (bron: Jerusalem Post). Al met al niet vreemd, gezien alle spanningen in de wereld.

Ook in Israël is er genoeg turbulentie. Aan het begin van de week paradeerden zo’n 20.000 demonstranten rond het parlementsgebouw tijdens de stemmingsronde over de controversiële hervorming van het rechtsstelsel. Sommigen probeerden de Knesset zelfs binnen te dringen. En woensdag werden in Nablus (Shechem) tenminste tien Palestijnse militanten door het Israëlische leger gedood in een contra-terreur operatie. Vanwege het felle verzet waren er helaas ook vele gewonden onder de burgers te betreuren. En nadat Palestijnse terroristen vanuit de Gazastrook als antwoord weer talloze raketten op Zuid-Israël afvuurden, troffen IDF gevechtsvliegtuigen een wapenfabriek van Hamas in het centrum van Gaza. De compound was in de buurt van een moskee, een kliniek, een school, een hotel en een politiebureau. ‘Dit is weer een bewijs dat Hamas haar militaire middelen in het hart van de burgerbevolking plaatst’, zei de IDF in een verklaring (bron: United with Israel).

Ondertussen is Mozes nog steeds op de berg bij God en krijgt inzicht in zijn plannen. Aan de uitgebreide beschrijving van de Tent met alle voorwerpen en onderdelen ligt maar één hoofddoel ten grondslag: Hij wil bij de mensen wonen. Maar eigenlijk staat er niet ‘bij’ of ’te midden van’, maar ‘in’. God zegt: ‘Ik zal ín hen wonen’. Dichterbij kan niet. Dat is een boodschap van troost en hoop, juist ook voor deze tijd.

‘Als je Mij liefhebt, houd je dan aan mijn geboden. Dan zal Ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger te geven, die altijd bij je zal zijn: de Geest van de waarheid. De wereld kan Hem niet ontvangen, want ze ziet Hem niet en kent Hem niet. Jullie kennen Hem wel, want Hij blijft bij jullie en zal in jullie zijn.’(Johannes 14:15-17).

Sybe de Vos 

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is ‘Teroema’ (Hefoffer) en beslaat Exodus 25:1-27:19. Tekst  & illustratie © Sybe de Vos | 25 februari 2023.

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies