Minder begrijpen en meer vertrouwen

Column – Mag ik je een vraag stellen? “Begrijp jij God als het gaat om Zijn handelen met deze wereld? Begrijp jij hoe God kan toestaan dat er door een aardbeving meer dan 40.000 slachtoffers vallen? Ik loop in deze vraag vast.

Aardbeving
Kort geleden zijn Turkije en Syrië getroffen door een zware aardbeving. Duizenden slachtoffers, nog meer gewonden, ondraaglijk leed bij nabestaanden en nog maar te zwijgen over de immense materiële schade. Een grote inzamelingsactie in ons land heeft een heel mooi bedrag opgebracht. Daarmee kunnen we een financiële bijdrage leveren in het oplossen van de materiële en misschien geestelijke nood die er in deze gebieden is.

Interview
Hierboven heb ik al verteld dat ik vastloop in de vraag hoe God dit heeft kunnen toestaan. Ik vind geen antwoord. Ik kan God hierin niet begrijpen. In dit verband citeer ik uit een interview dat ik kort geleden las, waarin de volgende passage voorkomt: “Op de vraag hoe hij de toekomst van zijn geloofsreis ziet, kijkt Arie lang voor zich uit. Dan: “Ik citeer een boezemvriend van me, die helaas maar 40 is geworden: ’Ik wil God steeds minder begrijpen, en steeds meer vertrouwen.’ Daar wil ik in groeien. Hoe kan een goede en almachtige God het lijden toestaan? Daar kom ik niet uit. Ik wil dat ook niet meer begrijpen, maar ik wil Hem wel vertrouwen.”

Groeien in vertrouwen
Ligt (een aanzet tot) een oplossing voor mijn probleem misschien in de woorden die Arie uitsprak: “Ik wil dat ook niet meer begrijpen, maar ik wil Hem wel vertrouwen.”? Eigenlijk ben ik hier ook wel zeker van. Groeien in het vertrouwen van God, ook als ik Hem niet (altijd) begrijp. Daar komt het voor mij nu op aan.

Ook voor jou?

Willem van Leiden

Datum: 26 februari 2023
Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Van de auteur verscheen het boek:
Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.
ISBN 978-94-91888-10-6,
144 pagina’s, gebonden,
prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies