Stichting Nijlvallei: Graan en aardappels verbouwen op woestijngrond

Egypte wordt geteisterd door een grote voedselcrisis. De prijzen zijn de afgelopen maanden verdubbeld en de armoede is sterk toegenomen. Stichting Nijlvallei besloot daarom zich in te zetten voor de verbouw van graan en aardappels op droge woestijngrond.

“We werken samen met een Koptische bisschop, Thomas. Die heeft een enorm hart voor het helpen van zijn arme en soms hongerende gemeenteleden,” aldus Jos Strengholt van Nijlvallei. “Vorig jaar hebben we hem in staat gesteld graan te zaaien op ruim 4 hectare woestijngrond, en we hopen op een mooie oogst in mei. Nu gaan we daarnaast ook op 8 hectare woestijn zoete aardappels verbouwen.”Het land moet van irrigatiesystemen worden voorzien, en dan zal in april worden gepoot. In juli-augustus zal 150.000-200.000 kilo zoete aardappels worden geoogst.

Bisschop Thomas kocht jaren geleden enorme stukken woestijngrond ten noorden van Cairo. Daar ontwikkelde hij een conferentieoord Anafora, maar geleidelijk ontwikkelt hij ook de woestijngrond tot bouwland. “Het is belangrijk dat we deze grond ontwikkelen voor voedselproductie; de mensen hebben eten en hoop nodig,” zegt Bisschop Thomas. Hij lijkt onstuitbaar is zijn visie om de woestijn te doen bloeien. Vorige jaar kocht hij in Zuid Egypte 189 hectare woestijngrond om de boeren uit de regio van Al Qusseya aan het werk te zetten en om eten te verschaffen aan de armsten in dat gebied.

Stichting NIjlvallei begon in 2020 met voedsel te verstrekken aan Kopten die door de coronacrisis waren getroffen. “Je verwacht het niet, maar Egypte kent echt honger. We hielpen het afgelopen jaar een paar duizend christenen in Egypte aan eten. Maar we willen eigenlijk wat strategischer te werk gaan. We gaan door met die directe voedselhulp, maar we helpen de Kerk in Egypte meer door ook aan de lange termijn te denken”, aldus Strengholt.

De Egyptische president Abdel Fatah Al-Sisi heeft zijn bevolking opgeroepen om meer woestijnland bouwrijp te maken vanwege de dreiging van honger. Van alle graan die Egypte nodig heeft, komt 80% uit Oekraïne en Rusland, en de huidige oorlog heeft duidelijk gemaakt dat Egypte minder afhankelijk moet zijn van de import van eten.

Datum: 1 maart 2023
Auteur: Jos Strengholt
Foto: Stichting Nijlvallei
Website: www.nijlvallei.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies