Symposium Netwerk Vredestichters: spannende gesprekken in de kerk

Leidinggevenden hebben vaak moeite hebben om met hun team, de gemeente of met een belangengroep proactief, wijs en moedig in gesprek te gaan. Een spannende situatie vraagt altijd om een gesprek, maar hoe geef je dat vorm? Hoe krijg je een constructieve, open sfeer en voorkom je escalatie? En hoe pas je dat toe in een (gemeente)vergadering als er vooraf al spannende onderwerpen bekend zijn? Daarover gaat het symposium van Netwerk Vredestichters op vrijdag 24 maart 2023 in Houten.

Arjan Zantingh, voorganger van Stadskerk Groningen en auteur van Twee-componentenkerk, leidt het onderwerp in. Niet geboren als rascommunicator merkte hij dat samen met teams richting houden voor de helft ligt aan goede communicatie. ‘’Ik heb veel geleerd door goede boeken, goede voorbeelden en goede feedback na missers in communicatie’’.

Tijdens het symposium deelt hij zijn inzichten aan de hand van concrete situaties. Zoals van die dag dat een collega tegen hem zei: ‘Vanavond is een lage wenkbrauw nodig, Arjan’. ‘’Ik wist precies wat hij bedoelde. Er stond ons een avond te wachten waar de druk vol op stond. Nu de boot missen op communicatief vlak zou een enorme doorwerking hebben. Elk onderdeel van de communicatie was van wezenlijk belang, zo ook de stand van mijn wenkbrauwen. Op het symposium neem ik je graag mee in mijn leertraject als christen, oudste, voorganger’’.

In workshops worden de drie fasen van een spannend gesprek praktisch doordacht en samen geoefend o.l.v. Netwerk Vredestichters: Hoe start je het gesprek? – Hoe houd je het gaande? – Hoe rond je het af?
We staan stil bij de eigen emoties voorafgaand aan een spannend (groeps-) gesprek; bij wat de emoties en taal van anderen jou doen; bij denkkaders en spelregels. Aspecten als non-anxious-presence, heldere constructieve communicatie en gezamenlijke evaluatie komen vanzelfsprekend aan de orde.

Netwerk Vredestichters put uit een brede ervaring van meer dan 15 jaar en bijna 100 trajecten in kerkelijke en persoonlijke situaties. Meer info en aanmelding via www.vredestichters.nl

Symposium Netwerk Vredestichters, 24 maart 2023 in gebouw De Lichtboog te Houten, 9.30-15.00 uur. Kosten: 60 euro p.p. inclusief lunch (30 euro voor studenten)
Voor: leidinggevenden in kerken en organisaties en mensen die hen coachen of helpen als mediator.

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies