Zing de Here een nieuw lied

Column – Het staat in de bijbel en wel in Psalmen 33, 96, 98, 144 en 149. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik soms wat moeite heb met nieuwe liederen. Misschien omdat ze nieuw zijn en ‘dus’ voor mij niet vertrouwd. Maar het kan ook anders

Laatste orgelbespeling
De dag waarop ik deze column schrijf heb ik mijn laatste orgelbespeling voor het seizoen 2022 gehad. In de periode van mei tot medio september speel ik eenmaal per week op het orgel van een kerk van mijn woonplaats. De kerk gaat dan een uurtje open en (veelal) toeristen krijgen dan de gelegenheid deze monumentale oude kerk te bewonderen. Ik zorg dan voor ‘de achtergrondmuziek’. Dat zijn hoofdzakelijk bekende liederen uit de zangbundel van Johannes de Heer. Daar ben ik mee opgegroeid. Die zijn voor mij vertrouwd en ondanks hun respectabele leeftijd hou ik nog steeds van ze. Overigens geldt dat ook voor verschillende inwoners van mijn woonplaats die trouw naar de liederen uit Johannes de Heer, maar ook Glorieklokken en de Lichtbundel komen luisteren.

Verzoeknummer
Omdat het vandaag de laatste keer was van het seizoen kregen de luisteraars de kans een verzoeknummer op te geven. Daarom heb ik “Lichtstad met uw paar’len poorten” en “’k Ben een koninklijk kind, door de Vader bemind” gespeeld. Maar ik kreeg ook het verzoek lied 727 uit de bundel Opwekking te spelen. Ik hoorde dat het een van de nieuwe liederen uit deze bundel is. Ik ken het lied – dus – niet en de liedbundel met muziek had ik – uiteraard – niet bij mij. Thuisgekomen heb ik het lied opgezocht en beluisterd. Wat een mooie tekst. Zou zo maar in de bundel van Johannes de Heer kunnen staan. Ik volsta met een klein citaat uit het lied, dat gebaseerd is op Psalm 16:

<I>Want U laat mij niet los.
U wilt mij leren waar ik het moet zoeken.
Heel dicht bij U, mijn God,
Zal ik gelukkig zijn.</I>

Een nieuw lied
Er komen dus ook mooie nieuwe liederen uit. Vandaar – natuurlijk – de oproep van de psalmist: “Zing de Here een nieuw lied”. Zo heeft elke generatie de kans c.q. de opdracht haar eigen liederen te maken om de Here te loven en uitging te geven aan wie Hij voor je is.

Mooi toch!

Willem van Leiden

PS
Het ritme van het lied kom ik volgens mij in de bundel van Johannes de Heer niet tegen. Nieuwe wijn doet men in nieuwe zakken. Ook een nieuw lied, gebaseerd op een ‘oude” psalm kan mijns inziens dus best in een nieuwe ‘verpakking’.

Van de auteur verscheen het boek:
Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.
ISBN 978-94-91888-10-6,
144 pagina’s, gebonden,
prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies