Hoe de toekomst van 24 vrouwen veranderde van kansarm naar kansrijk

Een supermarkt, champignonkwekerij, naaiatelier en drogist; dit zijn een aantal bedrijven die vrouwen in India afgelopen jaar konden starten na het ontvangen van een microgift van Stichting Purple. Vandaag, op internationale vrouwendag, is het precies een jaar geleden dat deze Nederlandse stichting werd gelanceerd.

“Nog steeds leven veel mensen in India in extreme armoede”, vertelt Jochebed Neuteboom, de oprichter en directeur van Stichting Purple. “Wij willen kansarme vrouwen de mogelijkheid geven om een kansrijke toekomst op te bouwen. Dit doen wij door hen te helpen een eigen onderneming te beginnen, zodat zij hiermee voldoende verdienen om in het levensonderhoud van hun gezin te voorzien.”

15 ondernemingen gestart
En met succes. In het eerste jaar kregen 24 vrouwen de kans om voor zichzelf te beginnen; sommigen individueel, anderen samen als groep. In totaal werd de start van 15 ondernemingen mogelijk gemaakt. “Wij willen vrouwen zelf laten kiezen wat ze willen gaan doen. Dit is afhankelijk van hun interesse, ervaring en vaardigheden”, aldus Jochebed. “Hierdoor is elke onderneming weer anders, want elke vrouw geeft haar eigen invulling hieraan. Afgelopen jaar waren de startups heel divers. Zo zijn er een aantal winkels en naaiateliers geopend, er worden champignons gekweekt, rijst verbouwd en kippen gehouden. Ook de fotograaf die al onze foto’s maakt kon dankzij een microgift haar droom waarmaken.”

Langdurige relatie
Purple is langdurig betrokken bij elke vrouw. Purple’s businesscoach in India maakt eerst samen met de vrouw een bedrijfsplan. Via crowdfunding wordt hier in Nederland vervolgens het geld dat nodig is opgehaald. Wanneer dit succesvol afgerond is, wordt de microgift verstrekt en treft de businesscoach samen met de vrouw alle voorbereidingen en kopen ze de benodigdheden. Daarna wordt de vrouw nog drie jaar door de coach begeleid. Het is de verwachting dat ze het daarna zelfstandig voort kan zetten.

Van kansarm naar kansrijk
“Wij zijn dankbaar voor alle giften die het mogelijk maakten Indiase vrouwen te steunen. En we zijn trots op alle ondernemingen die al gestart konden worden” zegt Jochebed. “Want dit heeft zoveel impact op de vrouwen die deze nu runnen en op hun gezin. Het geeft hen de kans te ontsnappen aan de armoede. Overleven verandert in leven. Het geeft ze een ander toekomstperspectief.”

Op de website van stichting Purple kan je meer lezen over hun werk in India en de vrouwen die ze ondersteunen.

Datum: 8 maart 2023
Auteur: Jochebed Neuteboom
Foto: Purple
Website: www.purplemicrogift.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies