Leven na het kalf

Column – Mozes hoort en ziet de laatste dingen over het grootse visioen van Gods Woning onder de mensen. Het volk zal samen zilver afdragen om de dienst in het heiligdom mogelijk te maken. En er moet nog een wasbekken komen, zalfolie, reukwerk. Twee kunstenaars zullen het voortouw nemen bij het ontwerpen van alles. Met twee stenen tafels gaat hij de berg af, maar daarbeneden wacht hem een koude douche…

Het is een dieptepunt in de geschiedenis van Israël. Het volk heeft onder leiding van Aäron een kalf gemaakt, dat nu aanbeden wordt. Er wordt wild gedanst en gefeest. Al het moois dat Mozes bij God heeft gezien, lijkt in rook opgegaan. Mozes gooit de kostbare platen met Gods handschrift onderaan de berg aan gruzelementen. De boel is zo uit de hand gelopen dat er drieduizend doden moeten vallen… Daarna wordt er buiten het kamp een simpele tent opgericht. Alleen Mozes en Jozua zoeken daar de ontmoeting met God. Is er nog toekomst na het kalf?

Afgelopen dinsdag werd door Joden wereldwijd ‘Poeriem’ gevierd. Haman, eerste minister binnen het Perzische rijk, eeuwen na Mozes, wilde het hele Joodse volk uitroeien. Want hij was in z’n hemd gezet door de Jood Mordechai, die niet voor hem wilde buigen. Maar vanwege de moed van koningin Esther gingen kwamen de kwalijke plannen van Haman op z’n eigen hoofd neer. De vermeende graven van Esther en Mordechai zijn nog steeds in Iran te bezoeken. De huidige leiders van dat oude Perzië staan al even vijandig tegenover de staat Israël als Haman destijds tegenover alle Joden. Iran dreigt regelmatig de Joodse staat te vernietigen en komt steeds dichter bij de productie van een kernwapen, ondanks dat de VN-afgevaardigde van het nucleaire agentschap dat probeert af te zwakken. Iran financiert en traint ook een netwerk van terreurlegers in het Midden-Oosten, zoals de Islamitische Jihad in Gaza, Hezbollah in Libanon en de Houthi’s in Jemen.

Ondertussen houdt ook de terroristische dreiging binnen de grenzen van Israël aan. Vrijdag probeerde een Palestijnse man een aanslag uit te voeren in een boerderij in de buurt van de nederzetting Karnei Shomron. Hij werd door de eigenaar doodgeschoten, volgens een latere verklaring van het leger. De man was gewapend met messen en geïmproviseerde explosieven. In Tel Aviv raakten twee mensen donderdagavond zwaargewond bij een terroristische schietpartij. Een Palestijnse aanvaller opende het vuur op mensen buiten een café. Hij vluchtte vervolgens al schietend. Korte tijd later werd hij gedood in een vuurgevecht met de politie.

In Israël werd ook deze week weer grootschalig gedemonstreerd tegen de gerechtelijke hervormingen. Donderdag dromden in heel Israël mensen samen op hun protest te laten horen en zien. Demonstranten blokkeerden ook het verkeer naar luchthaven Ben-Goerion. Met als doel de geplande vlucht van premier Netanyahu naar Italië te belemmeren. Zelfs piloten weigerden om dienst te doen zolang de geplande hervormingen niet van tafel gaan. Er wordt al gesproken over een vertrouwenscrisis. President Herzog drong donderdagavond in een speciale indringende toespraak aan op consensus tussen regering en oppositie. Na besprekingen met vertegenwoordigers van beide uitersten van het politieke spectrum hield hij hen voor om de belangen van het land boven die van de politiek te plaatsen om zo mogelijk te voorkomen ‘dat Israël van de rand van een klif valt’.

De ernst dringt intussen ook tot het volk door. Ze doen hun sieraden af. Alles ligt stil. Mozes is opnieuw op de berg Sinaï om voor het volk te pleiten. Hij wil nog liever dat hijzelf ‘uit Gods boek wordt gewist’, dan dat zijn volk haar bestemming zal verliezen. Zal God nog met het volk verder willen trekken? Zal de Woning nog gebouwd gaan worden? Komt Hij nog onder het volk wonen?

Maar Mozes vindt ontferming en genade bij God. Er komen twee nieuwe stenen tafels. Opnieuw zal Hij meegaan. Hij zal zelfs als Mens onder zijn volk komen wonen en zijn leven voor hen geven.

Het Woord is mens geworden en heeft in ons midden gewoond, vol van genade en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader … Uit zijn overvloed hebben wij allen opnieuw genade ontvangen: de onderwijzing is door Mozes gegeven, genade en waarheid zijn met Jezus de Messias gekomen (Johannes 1:14, 16-17).

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is ‘Ki Tisa’ (Als je omhoogheft) en beslaat Exodus 30:11-34:35. Tekst & illustratie © Sybe de Vos | 11 maart 2023.

Datum: 11 maart 2023
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: www.sjoeal.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies