Rotterdam organiseert scratchdag rond Paasoratorium

‘Het Lam dat ons doet leven’, het Paasoratorium van Dirk Zwart en Ria Borkent, bestaat 25 jaar. Vanaf de premières in 1998 maakte het grote indruk op degenen die het uitvoerden en de luisteraars. Anders dan veel passiestukken besteedt dit oratorium ook aandacht aan de opstanding op Paasmorgen.

Ieder jaar wordt dit Paasoratorium op gemiddeld zo’n 5 verschillende plaatsen ten gehore gebracht. Dit jaar is er in de Fonteinkerk in Rotterdam op 1 april een zogeheten scratchdag: koren, een trompettist, pianist en organist uit het hele land komen samen om te oefenen en ’s avonds het 18-delige werk gezamenlijk uit te voeren.

De componist, Dirk Zwart, is jarenlang muzikaal actief geweest in Rotterdam. Hier heeft hij het oratorium ook gecomponeerd. Sinds eind 2011 woont hij in het oosten van Nederland, maar het leek hem mooi om het Paasoratorium weer eens in Rotterdam te laten klinken.
“Je kunt ook meedoen als je het werk nog niet eerder hebt gezongen”, aldus Dirk Zwart. “Op mijn website (www.dirkzwart.com) staan studiebestandjes om de partijen te oefenen.” Aanmelden kon via dezelfde website, maar intussen zijn er voldoende deelnemers gevonden.

De scratchdag wordt gehouden in de Fonteinkerk en begint om 11.00 uur. Dirk Zwart zal zelf het (gelegenheids-)koor leiden vanachter de piano; daarnaast werken een organist, een trompettist en een lector mee. Na de generale repetitie is er om 19.30 uur een uitvoering met publiek.

Andere uitvoeringen
Interessant is dat er op 1 april ook in de Plantagekerk in Zwolle een scratchdag wordt gehouden. Ook hier is het paasoratorium te beluisteren. Deze scratchdag staat onder leiding van Martin van Heerde. Hiervoor kunnen belangstellenden zich nog aanmelden bij Van Heerde. Zijn mailadres is: mvheerde@kpnmail.nl Bellen kan ook: 06-51447631
Het Paasoratorium is verder dit jaar onder andere op 18 maart in de Oude Kerk in Lunteren te horen, op 2 april in de Dorpskerk in Dinxperlo en op 4 april in de Oude of Helenakerk in Aalten en op 7 april klinkt het Paasoratorium in Castricum.

Datum: 17 maart 2023
Auteur: Rosanne de Boer
Foto: Videostill – Facebook
Website: www.oriolus.nu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies