Expositie in Wageningen van ZOA-medewerkster

Op 27 maart start de landelijke collecteweek voor hulporganisatie ZOA. In de opmars daar naar toe zijn er tot 26 maart tekeningen te zien van ZOA-medewerkster Sanne de Boer in de bibliotheek van Wageningen. De Boer heeft jarenlang in Burundi gewoond en gewerkt voor ZOA. Inmiddels is ze terug in Nederland, samen met haar man en drie kinderen, maar haar passie voor Burundi is onverminderd groot.

“Mijn tekeningen lagen in een kast te verstoffen tot de buurvrouw suggereerde om een keer te exposeren in de bibliotheek in Wageningen, de plek waar ik woon. Het leek me leuk om op deze manier aandacht op de ZOA-projecten in Burundi te vestigen”, vertelt Sanne de Boer.
Ze verhuisde in 2014 naar Burundi om daar te gaan werken als programma-adviseur voor ZOA. “Ik maakte een blog en tekeningen om de lezers een beeld te geen van hoe mijn leven en het leven van de Burundezen eruitzag. De meeste tekeningen zijn in kleur en laten dagelijkse situaties zien, bijvoorbeeld op de markt, spelende kinderen of vrouwen die koken.”

Armoede
Mensen staan centraal in de tekeningen van Sanne. Vooral kinderen hebben een speciaal plekje in haar hart. “Voor de drie getekende kinderen – en de andere kinderen uit Karurama en elders in Burundi – vind ik het fijn om met het ZOA-team bij te dragen aan het scheppen van kansen. Zo kunnen ze misschien ontsnappen aan de armoede die hun leven beheerst.” Iemand die aan de armoede kon ontsnappen, is Angele die ze in 2016 sprak. Zij vertelde Sanne toen over haar leven. “Mijn man werd vermoord tijdens de burgeroorlog die in 1993 uitbrak. Ik vluchtte met mijn kinderen naar Congo. Later keerden we terug naar Burundi. Mijn situatie was erg problematisch, omdat ik geen plek had om naartoe te gaan, geen land en geen huis. Nu woon ik nog steeds in een hut van tenten en bladeren.” Ze werkte op het land van anderen. “Tijdens het regenseizoen verdien ik 60 eurocent per dag, maar bij droogte krijg ik maar 40 cent per dag. Zo kan ik mijn gezin niet twee keer per dag voeden. We eten één keer per dag: ‘s avonds. Alleen als ik op het land werk, eet ik twee keer per dag, omdat ik daar lunch krijg.”

Bedrijfsplannen
Angele kon deelnemen aan een project om meer inkomen te verwerven van ZOA. In 2018 kreeg ze een steviger huis via ZOA. In 2023 hoorde Sanne van haar: “Vroeger verbouwde ik alleen op andermans velden, maar sinds ZOA ons leerde over bedrijfsplannen, kreeg ik het idee om bonen te verhandelen. Dankzij de opbrengst hiervan kan ik het schoolgeld van mijn dochter te betalen. Ze zit nu op de middelbare school en gaat door met leren totdat ze klaar is met de universiteit. Ik heb ook een veld van een halve hectare gehuurd om maïs en cassave te verbouwen. De zon heeft ons dit seizoen in de steek gelaten, anders zou ik veel oogst hebben. Ondanks dit alles word ik nog steeds geconfronteerd met talrijke uitdagingen, vooral omdat de voedselprijzen met de dag stijgen. Het leven is duurder geworden en het wordt moeilijker om mijn gezin te voeden. Maar dankzij ZOA kunnen kwetsbare mensen, waaronder ik, weer hoop ervaren.”

De expositie van Sanne de Boer werk is te zien in de bibliotheek van Wageningen. Voor openingstijden ga naar www.bblthk.nl
Meer informatie is ook de vinden op de website van www.zoa.nl

Datum: 23 maart 2023
Auteur: Rosanne de Boer
Foto: Sanne de Boer
Website: www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies