Koningin Máxima vliegt mee met brandblussende helikopter

Koningin Máxima heeft vandaag een niet alledaagse inzet van dichtbij mee mogen maken. Zij vloog tijdens een trainingsvlucht mee met een Chinook-transporthelikopter van de luchtmacht. Het toestel was uitgerust met een zogenoemde bambi bucket. Nadat die was gevuld met water bestreed de bemanning een fictieve brand.

De koningin was de hele middag te gast op Vliegbasis Gilze-Rijen. Dit is de thuisbasis van het Defensie Helikopter Commando (DHC), dat dit jaar 15 jaar bestaat. De trainingsvlucht was een onderdeel van het bezoek. Ook kreeg de koningin alles te horen over de ontwikkelingen binnen de luchtmacht en het helikoptercommando in het bijzonder.

Koningin Máxima was zichtbaar onder de indruk van de vlucht. Na afloop van de zogeheten Fire Bucket Operatie-training was zij erg benieuwd naar alle technische en logistieke aspecten die bij de inzet komen kijken. De medewerkers stonden haar graag te woord.

De koningin werd uitgebreid bijgepraat over de luchtmacht en het helikoptercommando in het bijzonder.

Taken
Het blussen van natuurbranden is een van de taken van Defensie. Afgelopen jaar rukten de helikopters van de luchtmacht meerdere keren uit voor bijstand bij een natuurbrand in De Peel. Experts van het KNMI en verschillende kenniscentra waarschuwen dat een groter deel van Nederland hier in de toekomst mee te maken krijgt.

De druk op de brandweer neemt hierdoor toe. De hulpdiensten kunnen een beroep op Defensie doen, als zij de brand zelf niet onder controle kregen. Het DHC is dan beschikbaar met Chinooks en Cougars. Overigens worden deze helikopters ook buiten Nederland ingezet. Denk onder meer aan de hevige bosbranden in 2021 in Albanië.

Koninklijk Huis
De koningin is het derde lid van het Koninklijk Huis dat in de afgelopen weken een bezoek aan Defensie bracht. Zo ging haar echtgenoot koning Willem-Alexander dinsdag nog langs bij de marechaussee. Prinses Beatrix was vorige week te gast bij Koninklijk Tehuis en Museum Bronbeek.

Datum: 30 maart 2023
Foto: Defensie
Website: www.defensie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies