De kijk van de priester

Column – Aäron en zijn zonen gaan hun eerste stappen in het priesterschap zetten. Een priester moet het onderscheid leren tussen ‘heilig’ en ‘gewoon’ en aan de mensen tonen wie de God van Israël is. En andersom, de mensen vertegenwoordigen bij God.

Maar voordat ze in die rol stappen, krijgen ze instructies over de offers en hoe die gebracht moeten worden. Toenaderingsgaven (een ander woord voor offers) waren er in alle soorten en maten. En elke dag weer moest het voortdurende brandoffer aan de gang gehouden worden. Elke morgen en elke avond opnieuw. De as van de vorige dag werd opgeruimd en alles begon weer van voor af aan.

In bredere zin was heel Israël bestemd om als priestervolk te leven en zo de enige God onder de volken bekend te maken. Met hun ‘aparte regels’ oogstten de Joden in de loop van de eeuwen zowel bewondering als jaloezie in de landen waar ze verbleven. 

Zo organiseerde de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, afgelopen dinsdag een soort Pesach Seder bij de Verenigde Naties. Zeventig ambassadeurs uit diverse landen namen eraan deel. Er werden traditionele gerechten geserveerd, er werd uit de Haggada (de ‘vertelling’ bij de maaltijd) voorgelezen en de gebruiken die bij het feest horen werden uitgelegd. Doel van het initiatief was niet alleen om de vertegenwoordigers uit de verschillende landen bekend te maken met de joodse traditie, maar ook om aan te tonen dat het verhaal van het Joodse volk een vervolg kreeg in de moderne staat Israël. ‘Wanneer Joodse families het verhaal vertellen van de slavernij en bevrijding, herinneren we de wereld eraan dat Israël het vaderland van het Joodse volk was, is en altijd zal zijn’, zei hij. ‘Velen zien de VN als het orgaan dat het Joodse volk in 1947 een staat bezorgd’, voegde hij eraan toe. ‘Maar de band van het Joodse volk met het land werd geboren vanuit Gods belofte aan Abraham en het was de Exodus die de belofte werkelijkheid maakte. Moge dit jaar een jaar van vrijheid zijn voor alle mensen: van Oekraïne tot Iran en daarbuiten!’

Maar vrijheid is natuurlijk geen vrijbrief om je eigen weg te volgen. Deze week was er het afschuwelijke nieuws van de schietpartij op ‘The Covenant Elementary School’ in Nashville, in de Verenigde Staten. Zes mensen, drie kinderen en drie volwassenen, werden in koelen bloede vermoord door de 28-jarige Audrey Hale, een voormalige leerling van de school. Wat de media in de VS niet aan de grote klok hingen, is dat de schutter werd geïdentificeerd als ‘transgender’ en dat het specifiek om een christelijke school ging. Vanwege de vermeende vijandigheid van christenen ten opzichte van de ‘lhbti’ers’ werd dat feit maar onder de tafel geschoven.

In Israël werd er ook ‘geschoven’. De plannen voor de justitiële hervormingen werden door premier Netanyahu ‘on hold’ gezet. Niet in het minste vanwege de enorme druk vanuit de regering Biden. Minister van Defensie Yoav Gallant stelde vorig weekend voor om het proces ‘voor een paar weken’ stil te leggen, zodat er nader overleg zou kunnen plaatsvinden. De oud-generaal verklaarde: ‘De veiligheid van de staat Israël is mijn levensmissie. In het uniform van de IDF heb ik heel wat keren mijn leven op het spel gezet en ook nu ben ik bereid risico’s te nemen en de prijs te betalen’. Vervolgens werd hij door Netanyahu ontslagen, met verhevigde protesten uit het hele land tot gevolg. Maar Gallant kreeg bijval vanuit zijn eigen Likud-partij. En tot een formele ontslagbrief is het nog niet gekomen. Yoav zit (op het moment van schrijven) nog steeds op zijn post. Donderdag woonde hij vanuit zijn functie zelfs nog een viering bij met het zicht op het komende Pesachfeest …

Wat heeft de wereld – meer dan ooit misschien – priesters nodig die het bevrijdende handelen van de Eeuwige God bekendmaken. Door woorden, maar vooral ook door daden. Vanwege het offer van Israëls Messias mogen we – met Israël – ons steentje leren bijdragen in dienstbaarheid.

Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninkrijk van priesters, een heilige natie, een volk dat God zich verworven heeft om de grote daden te verkondigen van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen naar zijn wonderbaarlijke licht. (1 Petrus 2:9)

Sybe de Vos 

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is ‘Tsav’ (Gebied) en beslaat Leviticus 6:1(8)-8:36. Tekst  & illustratie © Sybe de Vos | 1 april 2023.

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies