Sue Moreno omarmt de Memphis’ soul en gospel

Bij het luisteren naar Sue Moreno’s The Memphis Soul Session vergeet je dat je hier een Nederlandse zangeres hoort. Ze neemt je mee naar de bakermat van de Memphis’ soul en southern gospel. Het album is opgenomen in Memphis in de Memphis Magnetic Studio met analoge apparatuur die jarenlang gebruikt werd in Nashvilles RCA Studio B en bij de Grand Ole Opry, een wekelijks countrymuziekprogramma dat wordt uitgezonden vanuit Nashville. Hiermee ging een droom van Moreno in vervulling die op haar vijftiende in de band Memphis zong.

Sue Moreno zingt als tiener in haar eerste band Memphis. Zou ze toen vermoed hebben dat ze ooit een album in Memphis zou opnemen? Ze oogst haar eerste succes als zangeres van de rock-‘n-rollgroep Sue Moreno and the Flaming Stars, een band met wisselende bezettingen. Zo deden drummer Winnie Mensing, violist Willy Pieters en gitarist Dik Otten mee. Vanaf 2002 is Moreno ook als solist actief. Ze brengt haar solodebuut All I Can Do Is Dream You uit met veel jazz-invloeden. In 2005 werkt ze samen met Marco di Maggio en brengt de geluidsdrager Bye Bye Blues uit die ook op jazz-muziek georiënteerd is. Later werkt ze onder andere samen met de Britse rockabillyband Jack Rabbit Slim.

Elvis Presley
Moreno is altijd breed georiënteerd geweest en haar inspiratiebronnen lopen erg uiteen: Elvis Presley ontdekte ze via de pick-up van haar vader. Ze luistert graag naar Ella Fitzgerald, maar ook naar Peggy Lee, Dean Martin, Glenn Miller en swingorkesten uit de jaren veertig. Haar muziek is daarmee ook een reis door de tijd. In 2010 werkt ze samen met één van haar helden: Michael Jarrett, de Amerikaanse componist die onder meer voor Elvis Presley heeft geschreven. Ze werkt en tourt in 2010 en 2011 ook met de originele bandleden van Elvis. In 2012 verschijnt haar album City By Night, opgenomen in de Fry Pharmacy Studio te Nashville op apparatuur waarmee Elvis Presley, Patsy Cline en Les Paul hun platen opnamen, begeleid door onder anderen de Amerikaanse gitarist Chris Casello, bassist Dave Roe (Johnny Cash), pianist Al Hill (Betty LaVerne) en drummer Jimmy Lester. City By Night is een mix van onder andere americana, jazz, swing en rock-‘n-roll.

Gospel
The Memphis Soul Sessions is een album dat focust op de Memphis’ soul en southern gospel, maar je hoeft geen zeer geoefend luisteraar te zijn om ook muziekstijlen als country, blues en pop te horen. Ze werkt samen met een keur aan muzikanten waaronder toestenist Lester Snell, bassist Leroy Hodges, gitarist Joe Restivo en drummer George Sluppick. Achter het hammondorgel nam dominee Charles Hodges plaats. Voor de blazerssectie waren saxofonisten Jim Spake, Art Edmaiston en Kirk Smothers en trompetist Marc Franklin gevraagd. De backvocals zijn verzorgd door The Barnes Brothers, The Masqueraders en Sue Moreno zelf. Ze heeft sowieso veel zelf gedaan; teksten en muziek geschreven en het artwork bedacht. 

Het album is misschien wel haar meest persoonlijke plaat tot nu toe. My Angel Watches Over Me gaat over haar overleden moeder. Ze zingt: ‘God sends his angel from up above. Cause all that’s left are memories.’ In het cd-boekje staat een foto van haar en haar moeder. Moreno verloor beide ouders. In haar podcast vertelt ze meer over haar herinneringen, haar jeugd en reizen naar Amerika. Haar geloof in God geeft haar rust. In het slotlied Let’s Rejoice klinken haar woorden als die uit de psalmen: ‘When the righteous cry out loud. And the Lord hears them shout. He delivers them from trouble and from pain. Our souls and lives are in His hand. He’s the master of the bigger plan. Feel his wonderful joy, let’s rejoice.’ In het cd-boekje citeert ze 1 Johannes 4 vers 8 over de liefde: ‘Wie niet liefheeft, heeft God niet leren kennen want Hij is liefde.’

Auteur: Rosanne de Boer
Foto: Videostill Youtube
Website: www.suemoreno.com
 

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies