Bezoek Global Mercy aan Rotterdam leverde stijging van Nederlandse vrijwilligers op

Rotterdam – Een gloednieuw ziekenhuisschip in Rotterdam met 15.000 bezoekers, 181 Nederlandse vrijwilligers: voor Mercy Ships Holland was 2022 in allerlei opzichten een bijzonder jaar. Met daarbij opnieuw een stabiele stroom van giften – in totaal € 7.477.000 -, blikt Mercy Ships Holland dankbaar terug in het jaarverslag van 2022.

Ook het werk in Afrika ging door: de Africa Mercy meerde in februari aan in Senegal, de Global Mercy sloot in september aan voor een eerste serie medische trainingen. Met de ziekenhuisschepen en in samenwerking met lokale klinieken heeft Mercy Ships 3.201 operaties verricht, 53 toekomstige tandartsen opgeleid en medische trainingen voor 2.545 medische professionals verzorgd.

Actief in 7 landen
In de nasleep van de Covid-19 pandemie kon Mercy Ships in 2022 weer met de ziekenhuisschepen actief zijn in Afrika. Naast de activiteiten op en rond de schepen in Senegal werden, in samenwerking met lokale klinieken, ook in Guinee, Niger, Togo, Benin, Liberia en Zuid-Afrika operaties en trainingen verzorgd. Er stapten in totaal meer dan 1.200 vrijwilligers aan boord, en meer dan 200 Senegalezen werkten als dagwerker op de schepen.

Anita Delhaas, directeur van Mercy Ships Holland: ‘Wat gaf het ons veel voldoening dat er weer operaties en medische trainingen plaats konden vinden op onze schepen. In de nasleep van de coronapandemie hebben we alles op alles gezet om, met extra voorzorgsmaatregelen, toch medische zorg te kunnen verlenen in Senegal. Ik ben enorm trots op de groei van het aantal Nederlandse vrijwilligers die zich in Afrika ingezet hebben, en natuurlijk ook op de 212 vrijwilligers die het bezoek van de Global Mercy aan Nederland tot een succes hebben gemaakt. We krijgen dankbaar terug op een bijzonder jaar.’ ​ ​

Het werk van Mercy Ships in Nederland
Het werk van het Nederlandse kantoor van Mercy Ships breidde zich opnieuw uit in 2022: in totaal werden er vanuit het Europees Distributiecentrum in Rotterdam 55 containers verstuurd. Het aantal door bedrijven en leveranciers gesponsorde materialen voor de schepen, de zogeheten gift in kind verdubbelde het afgelopen jaar, er werd maar liefst € 1.051.000 aan goederen gedoneerd.

Een hoogtepunt van 2022 was voor Mercy Ships natuurlijk het bezoek van de Global Mercy aan Nederland. Met 15.000 fysieke bezoekers, 13.000 virtuele bezoekers en talloze speciale gasten vanuit de hele wereld was het een bijzondere mijlpaal. Ook bleek het bezoek voor veel geïnteresseerden in vrijwilligerswerk het laatste zetje te zijn om zich daadwerkelijk aan te melden bij Mercy Ships: maar liefst 181 Nederlandse vrijwilligers zetten zich het afgelopen jaar in op de schepen – een stijging van 75%. In een jaar van financiële uitdagingen voor veel mensen kon Mercy Ships ook de inkomsten uit donaties stabiel houden, met een bescheiden groei van 3,5%. ​

Vooruitblik
Voor 2023 kijkt Mercy Ships er naar uit om – zonder coronarestricties – volop actief te zijn op het Afrikaanse continent. De Global Mercy ligt momenteel in Senegal, en verhuist na de zomer naar Sierra Leone. De Africa Mercy ligt momenteel in Zuid-Afrika voor renovatie. De volgende bestemming van dit schip is Madagaskar. In Nederland richt Mercy Ships Holland zich erop om het werk op de schepen en aan wal zoveel mogelijk te ondersteunen met vrijwilligers, materialen, gebed en financiële middelen. ​

Auteur: Alinda Lenting
Foto: Mercy Ships

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies