Paul Lieverse: Geestelijke zorg is van groot belang bij keuze voor palliatieve sedatie

Paul Lieverse: Geestelijke zorg is van groot belang bij de keuze voor palliatieve sedatie

Steeds meer mensen ontvangen in hun stervensfase palliatieve sedatie. De vraag is of palliatieve sedatie op elk moment en in elke situatie mag worden toegepast. Daarnaast is het is ook van groot belang om goede geestelijke zorg in deze laatste fase van het leven aan te bieden.

Een arts geeft bij palliatieve sedatie medicijnen waardoor de patiënt slaperig wordt en het bewustzijn (gedeeltelijk) verliest. Daardoor heeft de patiënt minder last van pijn en benauwdheid aan het einde van zijn/haar leven. Een goed gesprek met een geestelijk verzorger in deze levensfase is van groot belang zijn voor de patiënt.

Meer over Paul Lieverse

Paul Lieverse werd in de jaren ’80 arts in Utrecht en specialiseerde zich als anes­the­sio­loog in Nijmegen. Als student kwam hij tot geloof in Jezus Christus door het lezen van de Bijbel. Heel zijn medische carrière was hij al actief als docent. Daarbij ontdekte hij hoeveel plezier hem dat geeft! Na het beëindigen van zijn medische werk zijn daar extra mogelijkheden voor gekomen.

Van een aanvankelijk bescheiden aandeel op beleidsmatig terrein kreeg hij geleidelijk meer bestuurlijke taken. Na het beëindigen van zijn medische werk kwam er onder meer ruimte voor inzet in de gemeenteraad. Als arts specialiseerde hij zich als anesthesioloog. Hij werkte 30 jaar in een ziekenhuis voor patiënten met kanker. Dat is nu verleden tijd en in 2023 laat hij zijn registratie verlopen, maar vanwege die ruime ervaring wordt hij regelmatig gevraagd over een medisch of medisch-ethisch thema mee te denken.

Family7

Family7 is dé 24/7 christelijke televisiezender voor jou en je gezin en zendt televisieprogramma’s uit die je (weer) in contact brengen met God en met anderen. Ook wil Family7 een platform zijn waar christelijke organisaties zichzelf kunnen presenteren. We zenden televisieprogramma’s uit via onze website en op de Nederlandse televisie. Ons bereik blijft groeien: inmiddels ontvangen ruim 4 miljoen huishoudens ons. Family7 verlangt ernaar om mensen weer in contact te brengen met elkaar en met God. Ons verlangen is dat vooroordelen verdwijnen, kennis toeneemt, mensen elkaar leren kennen en Gods bestemming voor hun leven vinden.

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies