Europarlement vraagt Nigeria om geloofsvrijheid 

Het Europarlement vraagt Nigeria om de omstreden blasfemiewetten af te schaffen. Op basis van die wetten leggen sharia-rechtbanken soms de doodstraf op aan mensen die schuldig zijn bevonden aan belediging van de islam. Het Europarlement stemde donderdag in met een oproep om geloofsvrijheid, die mede was opgesteld door Bert-Jan Ruissen (SGP-Europarlementslid).

“Vele christenen zijn niet veilig door de shariawetgeving in Nigeria”, zegt Ruissen. “In 2022 zijn naar schatting 13 christenen per dag omgebracht! Alleen al het bestaan van de blasfemiewetten stimuleert massaal geweld tegen mensen die beschuldigd worden van godslastering. Een schokkend voorbeeld hiervan was Deborah Yakubu, die is gedood door steniging omdat ze Jezus dankte voor haar goede examen-uitslag.”

De zaak-Sharif Aminu

Het Europees Parlement kwam donderdag in actie, naar aanleiding van de zaak-Sharif Aminu: hij is een jonge zanger tegen wie de doodstraf is uitgesproken. Hij was beschuldigd wegens een lied dat kritisch zou zijn over de islam. De zanger behoort tot een minderheid van de Soefi-stroming binnen de islam. Sharif Aminu geeft hoger beroep aangetekend bij hetHooggerechtshof.

in strijd met de internationale verdragen

Ruissen: “We hopen dat het Hooggerechtshof in Nigeria de blasfemiewetten ongrondwettelijk verklaart. En in strijd met de internationale verdragen. Dat zou ook ruimte geven voor andere religieuze minderheden, zoals christenen.”

EU-gezant voor godsdienstvrijheid

Hij vraagt de Europese Commissie om de zorgen van het Europees Parlement over te brengen aan de Nigeriaanse autoriteiten. “Wellicht kan de speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid hier ook een rol van betekenis vervullen”, opperde hij aan de Europese Commissie, in het debat in het Europarlement.

Nigeria is het land met de hoogste bevolking en grootste economie van Afrika. Het land telt 225 miljoen inwoners.

De ngo ADF International, die de beschuldigde zanger in Nigeria bijstaat met een advocaat, plaatste net deze video over deze zaak op Youtube.

Website: www.sgp.nl
Auteur: Kees Bos
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies