Nieuwe documentaire geeft realistisch beeld van het huidige Israël

Sinds de oprichting van de Staat Israël is dit voor veel joden opnieuw het Beloofde Land. Maar wat is de aantrekkingskracht voor joden over de hele wereld om naar dit land te verhuizen? En wat heeft Israël de wereld gebracht in de 75 jaar van haar bestaan? Journalist Riekelt Pasterkamp zoekt het uit in de nieuwe Family7 documentaire Israël: Land van beloften?!

De vierdelige serie wil een realistisch beeld van het huidige Israël en haar samenleving laten zien. Zo komt Riekelt terecht op een middelbare school in de kustplaats Ashdod, waar hij ziet hoe jongeren uit onder andere Chili, Frankrijk en Oekraïne Hebreeuws leren. Veel van hen hadden in hun thuisland te maken met antisemitisme en besloten daarom naar Israël te verhuizen. Ashdod ligt vlakbij de Gazastrook en heeft met enige regelmaat te maken met raketaanvallen van Hamas. Ondanks deze constante dreiging voelen de scholieren zich veilig in Israël.

Woestijn

Maar ook voor de rest van de wereld heeft Israël genoeg te bieden. Zo loopt het land voorop als het gaat om innovaties om de woestijn geschikt te maken voor landbouwgrond. Inmiddels verrijzen op tal van plekken in de Negev woestijn wijngaarden, boerderijen en zelfs complete bossen. Het is een wapen in de strijd tegen klimaatverandering.

Israël loopt voorop met innovaties om de woestijn geschikt te maken voor landbouwgrond.

Zegen

Het zijn dit soort ontwikkelingen die Family7 graag wil laten zien. Het laat zien dat Israël, ondanks de vele strijd die er is tegen dit land, ook tot zegen kan zijn voor de problemen waar de wereld mee worstelt.

Riekelt Pasterkamp

Riekelt is enthousiast over de nieuwe serie. ‘”Om in Israel een realist te kunnen zijn, moet je in wonderen geloven.” Dat zei David Ben-Goerion, de man die op 14 mei 1948 de staat Israël uitriep. Anno 2023 zie je dat die uitspraak waarheid is als je door het land reist. De woestijn bloeit als een roos, scholen vangen leerlingen en studenten op die met hun ouders vanuit de hele wereld naar Israel komen en de Israëlische krijgsmacht is een van de beste ter wereld. Boeiend om daar reportages over te mogen maken.’

Om in Israël een realist te kunnen zijn, moet je in wonderen geloven.

Family7

Israël: Land van Beloften?! is vanaf 2 mei elke dinsdag om 21.30 uur te zien op Family7 en via de website www.family7.nl/plus De christelijke digitale tv-zender is ontvangen via Ziggo op Kanaal 230 (basispakket), via KPN op Kanaal 78 en via Solcon op Kanaal 300. Kijk voor het complete overzicht van providers op www.family7.nl.

Foto: VideoStill – Family7
Auteur: Stephan Bouman – Family7
Website: www.family7.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies