Hevige strijd en zorgelijke situatie in Soedan

Soedan is opgeschrikt door een geweldsuitbarsting. Honderden mensen zijn gedood en duizenden zijn gewond geraakt. In het relatief veilige oosten van het land zijn ZOA-medewerkers bezig om vluchtelingen uit de hoofdstad Khartoem te steunen.

In Soedan wordt er momenteel hard gevochten tussen twee rivaliserende partijen. Sinds half april is het daar onrustig en de burgers zijn de dupe van dit oorlogsgeweld. De westerlingen zijn onlangs geëvacueerd uit Soedan.

Er wordt onophoudelijk gevochten

Rivaliserende groepen binnen het nationale leger strijden met name om de controle van hoofdstad Khartoem. Maar ook in andere plaatsen woedt een felle strijd. “Er wordt onophoudelijk gevochten”, zegt ZOA-landendirecteur Harmen Sas.

Plundering

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn honderden mensen bij het geweld in Soedan om het leven gekomen en ruim 3500 mensen zijn gewond geraakt. Ook drie VN-medewerkers zijn omgekomen, twee anderen raakten zwaargewond, melden de media. Een passagiersvliegtuig is beschoten op luchthaven Khartoem.

Spanningen

Volgens Harmen werden de spanningen al wekenlang opgebouwd tussen het reguliere leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). Donderdag gaf het leger aan dat de RSF illegaal troepen verplaatste naar strategische plekken in en rond de hoofdstad. Dat zorgde voor nog meer spanningen. “Maar ik had niet verwacht dat deze geweldsuitbarsting zo snel zou gebeuren.”

Hulp

De bevolking van Soedan snakt naar vrede. Al dertig jaar kampen de inwoners met armoede, honger en geweld. Daarnaast wordt Soedan geconfronteerd met een toenemende stroom vluchtelingen uit buurland Ethiopië. ZOA helpt met structurele oplossingen en met noodhulp als schoon (drink)water en voedsel. Harmen: “Hoe langer deze explosieve situatie van geweld voortduurt, des te meer raakt dit de meest kwetsbaren in het land. Daarom zal de komende tijd heel veel hulp nodig zijn, ook voor eventuele herstelwerkzamheden.”

Bid je mee voor bescherming van de ZOA-medewerkers in Soedan en voor vrede in dit land? Help je mee om kwetsbare mensen in nood te helpen? Meer informatie over het verlenen van steun

Family7

Family7 is dé 24/7 christelijke televisiezender voor jou en je gezin en zendt televisieprogramma’s uit die je (weer) in contact brengen met God en met anderen. Het is onze passie en onze missie om Nederland te bereiken met het evangelie van Jezus Christus. We zenden televisieprogramma’s uit via onze website en op de Nederlandse televisie. Ons bereik blijft groeien: inmiddels ontvangen ruim 4 miljoen huishoudens ons. Family7 verlangt ernaar om mensen weer in contact te brengen met elkaar en met God. Ons verlangen is dat vooroordelen verdwijnen, kennis toeneemt, mensen elkaar leren kennen en Gods bestemming voor hun leven vinden.

Foto: Videostill Family7
Auteur: Uitgelicht Family7
Meer informatie: www.family7.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies