Jeugd met een Opdracht viert 50-jarig jubileum op Hemelvaartsdag

Jeugd met een Opdracht (JmeO) in Nederland staat dit jaar stil bij het feit dat ze vijftig jaar geleden werd opgericht. Op Hemelvaartsdag, 18 mei, is in Heerde een uitgebreid programma gepland met een viering, seminars, gezelligheid en een afsluitende aanbiddingsavond. Al meer dan 1000 kaartjes zijn gereserveerd!

Jeugd met een Opdracht is de Nederlandse tak van de wereldwijd opererende zendingsorganisatie Youth With A Mission (YWAM). Het begin van het werk in Nederland wordt gemarkeerd door een evangelisatiecampagne die door de organisatie op touw werd gezet tijdens de Olympische Spelen in 1972 in München. Daar deden vijftig jongeren uit Nederland aan mee.

Romkje Fountain

Een van de initiatiefnemers daarbij was Ronnie de Graaf (nu bekend als Romkje Fountain), die enkele jaren eerder met de beweging in aanraking was gekomen. Ze werkte als secretaresse voor Corrie ten Boom, die haar samen met o.a. Anne van der Bijl aanmoedigde een dergelijk permanent werk in Nederland op te zetten. Ook de naam van Floyd McClung is aan JmeO verbonden. Hij kwam vanuit Kaboel over om leiding te geven aan het werk op in JmeO Amsterdam en later ook JmeO
Heidebeek in Heerde. Het was het begin van een dynamisch werk dat zich in Nederland zou ontwikkelen. Discipelschap in woongemeenschappen ging gepaard met uiteenlopende activiteiten van evangelieverkondiging. In 1975 werd het voormalige lepra-herstellingsoord Heidebeek aangekocht.

DTS

Inmiddels was in Lausanne een vormingsopleiding gestart die later de Discipelschap Training School zou worden. Onder het motto ‘God kennen en Hem bekend maken’ hebben door de jaren heen enkele duizenden jongeren (en ook veel ‘oudere jongeren’) uit binnen- en buitenland in Amsterdam en Heerde zo’n DTS gevolgd. Drie maanden les in ‘God kennen’ worden gevolgd door een veldreis (outreach) naar het buitenland om ‘Hem bekend te maken’

Vandaag de dag heeft JmeO in Nederland nog steeds haar grootste vestigingen in Amsterdam en Heerde. Daarnaast zijn er verschillende teams actief, zowel lokaal, regionaal als landelijk. Het aantal stafleden omvat zo’n 250 mensen uit 34 verschillende landen. Het aantal trainingen en opleidingen heeft zich naast de DTS uitgebreid tot allerlei gebieden waarop mensen zich meer specifiek op hun werk in zending kunnen bekwamen – dichtbij of ver weg.

Missie

De missie van de organisatie zit er nog lang niet op, aldus de directeur van JmeO Nederland, Freek van Balen. Het thema van de jubileumdag is zeker ook gericht op de toekomst: From Everywhere to Everyone (van overal naar iedereen). “Gods opdracht aan JmeO heeft onze missie door meerdere generaties heen gevormd en zal dit blijven doen, totdat iedereen het goede nieuws van het evangelie heeft gehoord”, aldus Van Balen. “We willen jonge mensen leren missionair te leven om
daardoor verandering te brengen op elke plek waar ze komen.

Programma op Hemelvaartsdag

De viering van het gouden jubileum op Hemelvaartsdag (Mussenkampseweg 32 in Heerde) zal gepaard gaan met allerlei activiteiten voor jong en oud en alles wat daar tussenin zit. Er is rond de viering een reünieweek voor oud-medewerkers in zowel Amsterdam als Heerde. Aan de afsluitende viering wordt meegewerkt door Eline Bakker, bekend van onder andere het lied Jezus Overwinnaar. Ze volgde jaren geleden een DTS. Het volledige programma is te vinden op de website ywam.eventbrite.nl. Daar zijn ook (gratis) kaartjes voor de dag te reserveren.

Tijdsindeling (onder voorbehoud)

13:30 – 15:00 Seminars, reünies en tijd van ontmoeting
15:00 – 17:00 Grote viering. 50 jaar YWAM/JmeO Nederland
17:00 – 19:00 Seminars, reünies en tijd van ontmoeting
19:00 – 21:00 Worship Night met Eline (bekend van oa. Jezus overwinnaar)

Kinderen en Tieners

Matthijs Vlaadingerbroek (bekend van oa. de Henkie show) komt voor de kinderen een speciaal kinderprogramma verzorgen. Dit zal plaatsvinden tijdens de grote viering. Ook voor tieners zijn er speciale activiteiten.

Grote viering (15.00 uur)

Dit is het hoogtepunt van de dag. We gaan terugblikken op 50 jaar JmeO. We gaan God grootmaken voor zijn trouw. Maar ook kijken we vooruit naar de komende 50 jaar. Er zullen verhalen zijn van wat God in het verleden heeft gedaan en wat Hij vandaag nog doet door JmeO heen.

Seminars/tours (13.30-15.00 uur + 17.00-19.00 uur)

Er zullen verschillende seminars op deze dag plaatsvinden. We zullen vertellen over verschillende scholen en bediengen van JmeO. Niet alleen de locaties Amsterdam en Heidebeek zullen aan bod komen maar we vertellen ook wat JmeO nog meer doet in het land. Ook zal er een speciale bijeenkomst zijn voor leiders. Natuurlijk zal er ook een mogelijkheid zijn om een tour te krijgen over het terrein.

Worship Night (19.00-21.00 uur)

‘s Avonds is er een celebration met worship van Eline. Eline werd snel bekend door haar nummer Jezus Overwinnaar. Maar ook Eline heeft een DTS gedaan op Heidebeek voordat ze bekend werd. Zij zal deze avond ons leiden in aanbidding. Noah Fensome (YWAM Amsterdam) en Maryse van Balen (YWAM Heidebeek) zullen spreken. Beide zijn actief als DTS leider en zij zullen ons uitdagen om ons leven volledig in te zetten voor Gods Koninkrijk.
Ook als je alleen voor de worshipavond komt kun je gewoon een gratis kaartje voor de hele dag reserveren.

Reünies (13.30-15.00 uur + 17.00-19.00 uur)

Er is genoeg ruimte in het programma om oud studenten en medewerkers te ontmoeten. Er zullen speciale tenten zijn waar je mensen kan ontmoeten uit jouw school. Organiseer een reünie met je hele school en ontmoet elkaar.

Eten en drinken

Gedurende de dag is er eten en drinken te koop bij de foodtrucks en marktkramen. Er zijn meerdere foodtrucks die frites, snacks, flammkuchen, broodje kebab, couscous salade en veel meer verkopen. Koffie/thee en koek zijn gratis.

Meer informatie: www.ymam.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies