Sanne maakt tweede Nederlandstalige cd

‘Je komt nooit meer van me af…’, zingt Sanne Kleis uit Dordrecht in de openingstrack van haar tweede album die onlangs uitkwam. Haar pakkende liedjes blijven in je hoofd hangen. Op de cd staan twaalf Nederlandstalige nummers waarvoor ze inspiratie vond uit ervaringen uit haar eigen leven en dat van anderen.

Soms maakt ze nummers met humor en scherpe teksten die niet misstaan in een cabaretshow, soms ballads als ‘Waar is je liefde’. Laatstgenoemd lied eindigt in een gebed. ‘Zoals het gaat’ is haar tweede Nederlandstalige album. In 2016 verscheen ‘Met jou’.

Voor haar tweede album zocht ze opnieuw de samenwerking op met producer en arrangeur Henk Doest die Sanne Kleis’ debuutalbum ook produceerde. Hij was daar enthousiast over: “Het is een feest om met Sanne samen te werken. Soms weten mensen heel goed wat ze willen horen en moet je er als producer maar aan voldoen of soms hebben mensen geen idee en moet je het er maar uittrekken. In Sannes geval zijn we samen op zoek geweest naar haar muzikale identiteit. Ze heeft me de ruimte gegeven om er iets moois van te maken, zonder de regie uit handen te geven. Zowel bij het schrijven van de liedjes, het inspelen en het produceren van het geheel ben heel blij dat ik er een aandeel in heb mogen hebben.”

Samenwerking

Doest heeft een groot aandeel in het werk voor haar tweede album gehad, alleen al omdat hij ook de pianopartijen heeft ingespeeld. Andere muzikanten die aan de cd ‘Zoals het gaat’ meewerkten, zijn artiesten als cellist Luca Genta en violist Frank van Essen. Prachtig is de vioolpartij in het gevoelige lied ‘Schat in mijn hart’ dat gaat over leegte en gemist.

Bij het schrijven van de teksten werkte Kleis ook samen met Henk Doest. Maar ook Anneke Doest was erbij betrokken. Elly Zuiderveld werkte aan drie liedjes mee: ‘Beter dan alleen’, ‘Ik hou je vast’ en ‘Schat in mijn hart’. Ze zocht ook de samenwerking op met bijvoorbeeld Lia Verkaar en Annemieke van Boxtel. Met Verkaar schreef ze ‘In Uw veiligheid’ waarin ze zingt hoe haar geloof haar troost, geborgenheid en een veilig gevoel geeft.

Persoonlijke verhalen

Opvallend is dat Sanne fragmenten van allerlei andere liedjes in haar nummers heeft verweven. In de song ‘Kerstliedje’ is een deel van ‘Most wonderful time of the year’ te horen en in het slaapliedje ‘Wonder’ een fragment uit ‘Guten abend, gute nacht’. Ze heeft dit aan persoonlijke verhalen van mensen verbonden.

Zo zingt ze in het kerstliedje onder andere over een zieke man die niet meer uit bed kan komen. ‘Jaren terug schreef ik een liedje voor iemand in een zware periode. Dat bemoedigde diegene zo dat ik besefte dat dát was wat ik wou; liedjes schrijven ter bemoediging van mensen. Liedjes over persoonlijke situaties, liedjes voor mensen die veel voor me betekenen, liedjes waarin mensen zich herkennen, iéts proeven van liefde, geloof en een stukje geborgenheid. Liedjes die troosten, liedjes die raken. Liedjes die je even doen glimlachen of even laten nadenken. Liedjes die eerlijk vertellen hoe het gaat….’

Die eerlijkheid maakt dat haar nummers uit het leven gegrepen zijn en bij veel luisteraars herkenning oproepen.

Sanne Zingt – Zoals het gaat
Uitgeverij Ecovata, 2023
Meer informatie: www.sannezingt.com
Auteur: Rosanne de Boer
Foto’s: Toff-fotografie – Tobias Huizing

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies