Dit Koningskind viert 50-jarig jubileum in het Dolfinarium

Op zaterdag 13 mei viert vereniging Dit Koningskind haar 50-jarig jubileum in het Dolfinarium. Samen met 500 van haar leden staan ze tijdens deze feestelijke bijeenkomst dankbaar stil bij diverse hoogtepunten uit hun geschiedenis.

Naast de jubileumdag verschijnt op diezelfde dag een speciale jubileumuitgave van het magazine Kleur. Ook wordt in samenwerking met stichting Sprank in het najaar een serie bijeenkomsten georganiseerd rond het thema ‘de hele levensreis van mensen met beperking’. Dit met medewerking van emeritus professor Manu Keirse en muzikale omlijsting van Ronald Koops.

Geen christelijke zorgvoorzieningen

Dit Koningskind werd in 1973 opgericht om mensen met een beperking en hun omgeving te ondersteunen. Er waren in die tijd vrijwel geen christelijke zorgvoorzieningen voorhanden en de stem van gelovige mensen met beperking werd nauwelijks gehoord. Dit Koningskind voorzag in de behoefte van belangenbehartiging en startte daarnaast al snel een aantal gezinsvervangende tehuizen. Deze zijn na enige jaren verzelfstandigd in wat nu stichting Sprank heet.

Netwerk met achtduizend leden

Anno 2023 is de vereniging Dit Koningskind een netwerk van ruim achtduizend leden en honderden vrijwilligers met een doorlopend aanbod van gespreksgroepen, themabijeenkomsten en ontmoetingsdagen rond thema’s die voor mensen met beperking en hun omgeving van belang zijn. Daarnaast verzorgt Dit Koningskind jaarlijks vakanties op maat voor mensen met een (licht) verstandelijke of lichamelijke beperking en is ze belangenbehartiger in diverse samenwerkingsverbanden.

Blijvend van betekenis

Directeur Peter van den Enden: “Er is in de afgelopen vijftig jaar veel veranderd. Dankbaar zijn we voor de enorme ontwikkeling van christelijke zorg in Nederland en voor wat Dit Koningskind heeft mogen betekenen. We zien onze rol veranderen, maar niet minder worden. We willen blijvend tot steun zijn voor mensen met beperking en hun naasten, een stimulans zijn voor bewustwording en gedragsverandering in kerken en op scholen, een stem geven aan onze achterban op plekken waar hun stem niet vanzelf wordt gehoord. Want een echt inclusieve samenleving raakt iedereen.”

Over Dit Koningskind

Dit Koningskind is er voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke en sociale beperking, hun directe omgeving en de kerkelijke gemeenschap waar zij deel van uitmaken. Meer weten? Ga dan naar www.ditkoningskind.nl

Auteur: Anne Mostert – Dit Koningskind
Meer informatie: www.ditkoningskind.nl
Foto: © Willem Jan de Bruin Fotografie

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies