Gor Khatchikyan: Mijn verblijfsvergunning was níet het belangrijkste wat ik heb gekregen

Gor Khatchikyan, beter bekend als dokter Gor, is te gast in het interviewprogramma Thuis. In een onomwonden gesprek met Jan van den Bosch vertelt hij over thema’s die zijn leven raken, zoals vluchtelingen en geloof. ‘Of ik nou in een asielzoekerscentrum in een stapelbed lig of dat ik in een paleis woon: mijn huis en ik, wij zullen de Heere dienen.’

In een asielzoekerscentrum op Texel leerde Gor als tienerjongen Jezus kennen. Dat gaf de zoektocht naar een beter leven een onverwachte wending: “Het allerbelangrijkste wat mij in Nederland is overkomen is niet de verblijfsvergunning , maar het leren kennen van God.” De verblijfsvergunning was nog ver weg, maar Gor’s gevonden geloof veranderde het perspectief compleet: “Er kwam een moment dat ik dacht: Nou, Heere God, als U wilt dat we morgen weggaan, then so be it. Want ik had gevonden wat ik zocht in het leven en dat is veel belangrijker dan een verblijfsvergunning.”

Ik en mijn huis

Nu, jaren later, is zijn verblijfsvergunning een feit, is Gor Khatchikyan cum laude afgestudeerd arts, en heeft hij een huis, waarvan hij een deel pas verbouwde tot conferentiecentrum. Zijn leven veranderde compleet, maar zijn keuze voor God bleef staan. Een bron van inspiratie daarbij is de tekst uit Jozua 24:15. “Dan zegt Jozua: Mijn huis en ik, wij zullen de Here dienen. In feite zegt hij daar: ‘Jullie bekijken maar wat je doet, maar ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen.’ Dat is een heel belangrijk vers voor mij geworden. Of ik nou in een asielzoekerscentrum in een stapelbed ligt met honderden onbekenden of dat ik in een paleis woon: mijn huis en ik, wij zullen de Heere dienen. Dat is de keuze die ik gemaakt heb, ongeacht de situatie.”

Gastvrij zijn

Zijn eigen ervaringen in asielzoekerscentra maakt zijn mening over vluchtelingen genuanceerd. “Het is niet zo zwart-wit als we het vaak in het publieke debat voeren. De ene zegt: ‘Weg ermee, het zijn allemaal rovers,’ en de andere zegt: ‘Nee, open armen, de hele wereld is welkom.’ Ik denk dat beide groepen ernaast zitten. Hij vergelijkt het met gasten die je thuis ontvangt: “Uiteraard zullen tussen veel migranten mensen zitten die ons maatschappelijke waarden niet delen. Die de boel hier komen verpesten. Daar moet je streng voor zijn. Je bent heel gastvrij in je huis, maar je hebt wel regels.”

Ik moet niks?

Die combinatie van genade en waarheid is ook waar Gor voor pleit als hij spreekt in kerken. “Het valt mij op dat we naar een generatie toegaan waarbij het vooral goed moet voelen. En een generatie die graag wil geloven dat ze niks moeten. Dat is onzin. Je moet van alles als je Jezus wilt volgen. Hoe ben je een radicale volgeling van Jezus en sta je met beide benen in het leven waarin je staat? Dat is een hele spannende.”

Gor Khatchikyan thuis bij Jan van den Bosch, in een bewogen gesprek over realistisch leven en radicaal geloof. Woensdag 10 mei om 21.00 uur te zien op Family7.

Over Family7

Family7 is een christelijke televisiezender en kan je bekijken via Ziggo 230, KPN 78, Solcon 300, Telfort 78, XS4ALL 78, en vele andere kanalen. Voor alle andere aanbieders en het uitzendgebied kijk je op: www.family7.nl. Via Family7+ kan je live tv kijken én alle programma’s on demand terugkijken: www.family7.nl/plus.

6-delige televisieserie ‘Thuis’

De gasten die Jan dit seizoen ontvangt zijn: Robbie Hageman, Elizabeth Lopez, Paulus Steenkamp, Gor Khatchikyan, Susanne Annot en Pieter Verhoeve

‘Thuis’

Thuis is voor veel mensen gelukkig nog altijd de plek van rust en geborgenheid. De plaats waar het masker kan worden afgezet, mogen zijn wie je bent. Thuiskomen is dan ook veel meer dan de sleutel in het slot van de voordeur. Het is de ontdekkingsreis naar je ware identiteit, met alle ups en downs die erbij horen. Wie zijn ze? Wat hebben ze bereikt? Hoe zien ze de toekomst? Wat betekent thuis voor hen? En welke rol speelt het geloof in hun leven? In ‘Thuis’ ontvangt Jan van den Bosch de gasten in zijn eigen huis in Alphen aan den Rijn, wat direct een informele en open sfeer creëert.
Family7.nl/Thuis

Meer informatie: www.family7.nl
Tekst: Talitha Schouw
Foto: Videostill Family7
Meer informatie: Gor Khatchikyan
Gor Khatchikyan: FaceBook

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies