Voorzitter Auschwitz Comité: Nog nooit zo’n warm onthaal gehad

Urk – Op zaterdagmiddag 13 mei werd op Urk in het Kerkje aan de Zee “75 jaar Israël” gevierd met een concert van de Urker zangeres Geke van der Sloot. Tijdens het concert was het Auschwitz Comité aanwezig samen met burgemeester Cees van den Bos. Het eerste exemplaar van de nieuwe cd van Geke ontving de voorzitter van het Auschwitz Comité dhr. Jacques Grishaver (foto). Geke bracht deze solo cd uit met Hebreeuwse liederen. Met dit album vraagt zij aandacht voor het toenemende antisemitisme in Nederland.

Geke van der Sloot, initiatiefnemer van deze middag, bracht haar 22e album uit en deze keer een Hebreeuwse cd ter gelegenheid van 75 jaar Israël. Het eerste exemplaar was voor de voorzitter van het Auschwitz Comité dhr. Jacques Grishaver. Geke zei tegen hem: “U bent mijn held, omdat u de initiatiefnemer bent van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam”. Ze zong vervolgens voor hem het lied dat ze speciaal had geschreven over het toekomend antisemitisme: “Nooit mogen wij vergeten”.

Warm onthaal voor het Auschwitz Comité

Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité was zichtbaar ontroerd en vertelde dat hij 16 jaar had gewerkt aan het Holocaust Namenmonument. Hij bedankte Geke voor deze middag namens al die vergeten namen. Hij besloot met de woorden “Nog nooit in mijn leven heb ik zo’n warm onthaal gehad als deze middag op Urk”.

Meer zang en muziek

Naast de zang van Geke speelde ook het Klezmer ensemble Mish Mash, Elly Zuiderveld zong met Andre van der Weide en Jaap Kramer een Hebreeuws lied. Zanggroep Speciaal trad op en Jenneke Blokland had de leiding. Dominee R. de Jong sprak aan het einde van de middag een gebed uit voor de toekomst van Israël.

Antisemitisme

De Urker zangeres Geke van der Sloot bracht een nieuwe solo cd om aandacht te vragen voor het toenemende antisemitisme in Nederland. Ook omdat het historisch besef over de holocaust onder de Nederlandse jeugd gering is in vergelijking tot andere Europese landen. De holocaust wordt in Nederland onder een steeds grotere groep jeugd zelfs ontkend. Om het tij te keren heeft Geke Hebreeuwse liederen op cd gezet.

Het lied “Nooit mogen wij vergeten, wat oorlog heeft misdaan” is speciaal opgenomen voor de jeugd. Geke hoopt hiermee gesprekken over de holocaust in het onderwijs op gang te brengen. Geke zingt zelf meerstemmig op deze cd. In een aantal refreinen wordt zij begeleid door een aantal van haar zangleerlingen en door het Klezmer ensemble MishMash uit Kampen onder leiding van Karin Kuiper.

Het Klezmer Ensemble Mishmash

In mei viert de staat Israël haar 75e verjaardag. Overal waar aandacht is voor 75 jaar Israël wil Geke graag deze liederen laten horen. Het Klezmer ensemble MishMash uit Kampen o.l.v. Karin Kuiper verleende haar medewerking aan deze cd, die is opgenomen in de studio van haar neef Jan Bode uit Tollebeek.

Het Klezmer Ensemble Mishmash (joods voor mengelmoes) bestaat uit viool, zang, klarinet, fluit, basklarinet en accordeon. Klezmermuziek is van oorsprong de bruiloftsmuziek van Jiddisch sprekende joden uit – met name – Oost-Europa. Klezmer is tegenwoordig een smeltkroes van stijlen. In de Klezmermuziek zijn naast veel Balkaninvloeden (Roemeense, Bulgaarse, Russische en Griekse) ook oriëntaalse en zigeunerinvloeden terug te vinden. Typisch voor Klezmer is de zeer expressieve melodie die zowel heel opgewekt kan klinken als tegelijk melancholisch of weemoedig: muziek met een lach en een traan!

Elly Zuiderveld

Verdere medewerkers bij de viering van “75 jaar Israël” op Urk waren: Elly Zuiderveld, Jenneke Blokland, ds. R. de Jong, ds. Joan Bonhof directeur van CIS (Centrum Israël Studies) Andre van der Weide. Vijf jaar geleden deed Geke hetzelfde voor 70 jaar Israël, ze bezocht de Israëlische ambassadeur in Den Haag, bracht ook een cd met Hebreeuwse liederen uit en overhandigde het eerste exemplaar aan de Israëlische ambassadeur. Geke werd toen door de ambassadeur uitgenodigd als gast op het Israëlische feest “70 jaar Israël” in Wassenaar.

Geke van der Sloot

De Urker zangeres heeft inmiddels een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Naast haar eigen zingen heeft ze de eerste Urker Zangschool voor kinderen opgericht en geeft al meer dan veertig jaar zangles aan kinderen uit Urk en omgeving. Al meer dan veertig jaar strijdt ze voor eerherstel van het zangonderwijs in Nederland en wil ze het vak zingen weer volwaardig terug brengen op de lesroosters van de scholen.

Ze werkte samen met grote namen uit de muziekwereld, Gaf vele concerten in zaaltjes, kerken, maar ook in het Concertgebouw in Amsterdam. Geke zong live voor leden van de koninklijke familie en wist de toenmalige koningin Beatrix te ontroeren met het lied “vredewens”. Inmiddels heeft ze al 22 cd’s uitgebracht met een gigantisch repertoire.

Met haar liederen steunt ze vaak goede doelen en campagnes. Ze weet aandacht te vragen voor vissers, vluchtelingen, mensen met een beperking, ouderen in verpleeghuizen en andere doelgroepen. Geke was in 2021 nog de winnaar van de Lelyprijs vanuit het Prins Bernard Cultuurfonds.

Auteur: Geert Hakze – Gekes Tiental
Foto: Eigen beeld Geke van der Sloot
Meer informatie: www.gekestiental.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies