Haast te mooi om waar te zijn

Column – Misschien heb je het ook wel eens gehoord; als iets te mooi is om waar te zijn zal het vermoedelijk ook niet waar zijn. Ik heb iets ontdekt wat haast te mooi is om waar te zijn en wat toch waar is.

Spectaculaire ontdekking

Ik heb al eens verteld dat mijn vrouw en ik de (goede) gewoonte hebben na elke maaltijd een stukje uit de bijbel te lezen. Niet zo lang geleden was het bijbelboek Ezechiël uit. De boodschappen die in dit boek zijn opgenomen zijn bepaald niet eenvoudig. Daarom hebben we besloten dit bijbelboek nog een keer te gaan lezen. En in die tweede ronde deed ik een voor mij spectaculaire ontdekking. De boodschap van God voor het Joodse volk, Zijn volk, is dezelfde als de boodschap voor ons heden ten dage. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

Hoofdstuk 18 uit Ezechiël vat ik voor mijzelf als volgt samen: iedereen moet de gevolgen van zijn eigen zonden dragen. Je kunt voor je rechtvaardiging geen beroep doen op een ander. In de verzen 18, 19 en 20 staat het zo:

“Zijn vader – omdat hij zich aan afpersing schuldig  gemaakt heeft, roofgoed van zijn broeder buitgemaakt heeft en te midden van zijn volksgenoten gedaan heeft wat niet goed was – zie, hij zal sterven vanwege zijn ongerechtigheid. Maar u zegt: Waarom draagt de zoon de ongerechtigheid van zijn vader niet? Wel, de zoon heeft recht en gerechtigheid gedaan: al mijn verordeningen heeft hij in acht genomen en hij heeft ze gehouden. Hij zal zeker in leven blijven. De mens die zondigt, die zal sterven. De zoon zal de ongerechtigheid van zijn vader niet dragen, en de vader zal de ongerechtigheid van de zoon niet dragen. De gerechtigheid van de rechtvaardige zal op hemzelf zijn, en de goddeloosheid van de goddeloze zal op hemzelf zijn.”

Een zware boodschap

Deze verzen maakten een diepe indruk op mij. Ik en ik alleen ben verantwoordelijk voor de zonden die ik gedaan heb. Voor mijn rechtvaardiging kan ik geen beroep doen op anderen. Ik als zondaar moet sterven omdat ik tegen God gezondigd heb. Een extreem zware boodschap. Haast te erg om waar te zijn en toch is het waar.

Toerekening van rechtvaardigheid

Ineens stond de genadeboodschap van God voor mijn aandacht. God heeft Zijn Zoon naar deze wereld gezonden. Hij heeft hier geleefd als mens onder de mensen. Hij is in alles verzocht geweest zoals wij. Hij kende verdriet, pijn, verloochening, angst, honger en nog veel meer. In dit alles was Hij waarlijk mens, maar dan volgen die bekende woorden uit Hebreeën 4:15 “maar zonder zonde”. Hij was de Zondeloze, de Rechtvaardige. En God zegt tegen jou en mij dat als we in het verlossingswerk van Zijn Zoon op het kruis van Golgotha geloven, Hij ons de rechtvaardigheid van Zijn Zoon toerekent. Nu niet verder lezen, maar eerst een poosje nadenken. De rechtvaardigheid van de Heer Jezus rekent God mij toe als ik in Hem geloof! Alsof ik nooit gezondigd heb.

Zoiets kan God alleen bedenken

Als die waarheid een beetje begint te zinken van het hoofd naar het hart raak je in een diepe verwondering, wordt het begrijpen te wonderbaar en blijft dankbaarheid,  en een gestamel van eer en lof over voor een God die zo iets moois kan bedenken. Zoiets moois kan uitsluitend God bedenken.

Willem van Leiden
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies